Инвестициите в акции от румънските основни фондове нарастват два пъти през август

415
Инвестициите в акции от румънските основни фондове нарастват два пъти през август

Двадесетте най-големи инвестиционни фонда в Румъния са притежавали акции от румънски компании на стойност 1.1 млрд. евро към края на август, което е близо два пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година, сочи публикация на финансовото издание ZF.ro.

Ръстът им се предопределя както от положителното развитие на Румънската фондова борса през последната една година, така и от засиления интерес и притока на средства към тях от страна на румънското население.

Присъединяването на страната към ЕС от началото на тази година инициира непрекъснат прилив на чуждестранни инвестиции към фондовия пазар в страната.

Инвестициите от страна на чуждестранни инвестиционни фондове са съставлявали около 3% от сумарната капитализация на борсата в страната, или около 33 млрд. евро.

Положително въздействие е оказало и включването на румънските индекси в регионалните и световните такива от Morgan Stanley и Dow Jones, довели до значително повишение на инвеститорския интерес.

Сред големите имена навлезли на румънския пазар през тази година са такива, като JPMorgan, инвестирали над 20 млн. евро чрез два фонда, както и Morgan Stanley и Credit Suisse, стартирали с по-малки суми.

Все още обаче, експозицията на тези фондове, които на регионалните пазари в ЦИЕ управляват милиарди евро е относително ниска към румънските активи.

Броят на чуждестранните фондове, активни на румънската фондова борса, се е удвоил само през тази година, а тези на откритите от индивидуални чуждестранни инвеститори сметки е нараснал от около 100 през изминалата година до 187 към края на август на настоящата такава.

Нетните чуждестранни инвестиции са възлезли на 540 млн. евро за първите осем месеца на годината, в сравнение с 220 млн. евро през сравнимия период на 2006 година.

Повишила се е и експозицията на фондовете към акции от румънски компании, като подобна тенденция е наблюдавана почти при всички инвестиционни фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg