Инвестиционните фондове в акции продължават да са най-добре представящите се в Румъния

381
Инвестиционните фондове в акции продължават да са най-добре представящите се в Румъния

Инвестиционните фондове от отворен тип в Румъния, инвестиращи в акции, продължават да са най-добре представящите се през първото тримесечие на годината.

Най-добре представящите се фондове са били BT Index и BT Maxim, инвестиращи в акции и управлявани от дружество BT Asset Management, базирано в Клуж.

За периода от ВТ Index са регистрирали доходност от 7.47% на годишна база, посочиха изнесени в румънските медии статистически данни, докато от втория най-добре представящ се фонд BT Maxim са регистрирали доходност от 6.1%, сочат още статистическите данни.

На трето място по доходност отново е бил базираният в Клуж инвестиционен фонд - Globinvest с постигната доходност за първите три месеца в размер на 6.06%.

Клуж се е наложил като вторият най-голям финансов център на Румъния след Букурещ през последните няколко години, като до голяма степен това се предопределя от факта, че една от водещите румънски банки Transilvania е разположена там.

Само за първите три месеца управляваните средства от дружеството - BT Asset Management са се повишили от 60.2 млн. леи до 76.3 млн. леи, по данни на дружеството.

Корекцията на финансовите пазари в северната ни съседка през първите месеци на 2007 г. след забележителния старт на годината, предопределен от влизането на Румъния в ЕС, доведе до намаляване на доходността на инвестиционните фондове от отворен тип от 14% в началото на 2007-а.

През март се е повишил и броят на индивидуалните участници, инвестиращи своите спестявания в подобен род фондове, като той се е повишил до близо 80 000, в сравнение с 74 395 през същия месец на миналата година.

Повишението им до голяма степен се е предопределило от добрата доходност, постигната от фондовете през последните 12 месеца, която в пъти превишава тази от банковите депозити.

Към края на март в страната са оперирали 26 инвестиционни фонда от отворен тип, като към момента броят им възлиза на 31, като специалистите прогнозират по-нататъшното им повишение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg