Ипотечните кредити в Румъния с ръст от близо два пъти през 2007 г.

453
Ипотечните кредити в Румъния с ръст от близо два пъти през 2007 г.

Ипотечните кредити, отпуснати от финансовите институции в северната ни съседка - Румъния, са се повишили близо два пъти през изминалата година, до 9.4 млрд. леи (2.6 млрд. евро), показват данни, изнесени от Централната Банка.

Най-много обаче са били отпуснатите потребителски кредити, които през изтеклата година са се повишили с близо 25 млрд. леи, или 80%, до ниво от 56.1 млрд. леи (15.5 млрд. евро).

Така те са възлизали на 79% от общо отпуснатите в Румъния, което е нетипично за останалите страни от ЦИЕ, както и западноевропейските страни.

Там преобладават предимно ипотечните заеми, които се отличават и със значително по-ниско ниво на лихвите от потребителските такива.

До голяма степен, като причина за предпочитането на потребителски заеми се сочи по-лесният достъп до тях, особено ако става въпрос за по-малки по размер заеми, както и нежеланието на румънското население да залага своето имущество, като гаранция за отпусканите заеми.

Най-често потребителските заеми са били ползвани от румънците за закупуване на нови автомобили, текущи ремонти, закупуване на потребителска техника и мн. др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg