Ирландската CRH инвестира 100 млн. евро в Румъния

438
Ирландската CRH инвестира 100 млн. евро в Румъния

Инвестиционната активност в Румъния продължава да запазва много високи нива, като чуждестранните инвеститори се насочват към все повече сектори.

Ирландският производител на строителни материали CRH, чиито годишен оборот за 2007 г. е 20 млрд. евро, се кани да инвестира близо 100 млн. евро в построяването на 8 до 10 завода.

Основната причина за подобна мащабна инвестиция от компанията изтъкват многократното нарастване в търсенето на строителни материали във връзка със строителния бум, който се наблюдава в северната ни съседка в последните една – две години.

Компанията вече е инвестирала около 85 млн. евро в Румъния за придобиването на един от най-големите производители на леки строителни блокове в страната - Elpreco Craiov, както и построяването на завод в град Брази, намиращ се на север от столицата Букурещ.

Ирландската компания има намерение да заеме водеща позиция на всички пазари, на които има нараснало търсене на произвежданите от нея материали, и Румъния е на челните позиции в списъка за Югоизточна Европа.

В момента местният строителен сектор отчита най-високия ръст сред всички страни в ЕС, или почти 30% годишно, като основната движеща сила е жилищното и търговско строителство.

В последните няколко години главният местен производител на строителни материали стана собственост на няколко инвестиционни фонда, като успя да постигне стабилен ръст на печалбите си и привличане на ключови инвеститори в сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg