Италиански експерти оценяват като оптимистични инвестиционните прогнози за Русия

441
Италиански експерти оценяват като оптимистични инвестиционните прогнози за Русия

Вестник "Кориере дела сера" помества днес в икономическото си приложение прогнози на италиански експерти за инвестиционния климат в Източна Европа през 2008 г.

Русия, изглежда, е единствената "мечка", която се харесва на инвеститорите. Това е най-котираната сред мениджъри и анализатори източноевропейска финансова пиаца. Предвижданията са, че икономиката на бившия Съветски съюз, поддържана от високите цени на петрола и газа, ще се развива по-ускорено в сравнение с 2007 година, която приключва с растеж от около 17 процента, пише всекидневникът.

Икономическият контекст е относително стабилен. Платежният баланс е положителен, значим е валутният резерв, удовлетворителни са постиженията на предприятията. В този сценарий се вписва като гаранция за стабилност неотдавнашната победа на президента Владимир Путин и на неговата управляваща партия. В Русия очакванията са този растящ просперитет да привлече нови чуждестранни инвеститори с положителен ефект върху финансовите пазари, изтъква "Кориере дела сера".

Що се отнася до отделните сектори обаче, в краткосрочна перспектива вероятно ще сме свидетели на внезапни и силни корекции, предупреждава управителят на фонда Uni Eastern Europe на Union Investment Мартин Хърдлина, цитиран от вестника. Под контрол трябва да се държат секторите на потреблението, недвижимите имоти, строителството и банковото дело.

Голям растеж бележи също мобилната телефония. Хърдлина е оптимист за всички
пазари в Източна Европа, защото според него се характеризират с добри основи и като цяло фирмените резултати са положителни.

Лука Пиераци отговаря за East Capital Italia, която е шведска компания с фонд от 5.1 милиарда евро и насоченост към акционерните пазари на Русия, Балканите, Балтика, Централна и Източна Европа, както и Източна Азия.

Според него през следващата година Казахстан и Полша ще отчетат силен растеж. В
противовес се прогнозира забавяне за Украйна, Румъния и България, които през тази година се отличиха с рекордни постижения.

Тереза Джофреда, която отговаря за новоразвиващите се пазарни икономики във фондовия сектор на банката Бе Ен Пе Париба (BNP-Paribas), очаква добри резултати също от Турция, където се предвижда намаляване на данъците в полза на местната икономика, оздравителни структурни реформи и приватизация, заключава "Кориере дела сера".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg