Италия, Румъния и България първи по укриване на доходи в ЕС

1160
Италия, Румъния и България първи по укриване на доходи в ЕС

Асоциацията на италианските данъкоплатци разпространи днес резултатите от изследване на укриването на облагаеми доходи в страните от ЕС. Изследването е направено по поръчка на асоциацията от организацията за бизнес етика и се основава на данни от националните данъчни полиции.

Начело в класацията е Италия, където се укриват 51.2 процента от подлежащите на данъчно облагане доходи. Само за първите 10 месеца на тази година укритите доходи са се увеличили с 11.7 на сто и вече възлизат годишно на 369 милиарда евро. Това означава, че само за една година италианската хазна губи данъчни постъпления в размер на 144 милиарда евро.

Най-големи укриватели на доходи в Италия са индустриалците, чийто дял е 32.8 на сто, следват банкери и застрахователи - 28.2 на сто, търговци - 11.7 на сто, занаятчии - 10.9 на сто, свободни професии - 8.9 на сто, наемни работници и служители - 7.4 на сто. В териториалното разпределение на укритите доходи води Южна Италия с 29.4 процента, след нея са Северозападна - 28.6 процента, Централна - 21.2 процента и Североизточна - 20.8 процента.

На второ място в европейската класация е Румъния, където се укриват 42.4 на сто от облагаемите доходи. Трета е България с 39.3 процента, следвана от Естония - 37.2 на сто и Словакия - 34.5%.

"Избягването на данъчно облагане е най-разпространеният спорт в Италия. Необходимо е незабавно и завинаги да се премахнат данъчните протекции и амнистии, които облагоделстват едрите укриватели на доходи.

Постъпленията от досега прилаганите протекции и амнистии трябва да се предоставят за нуждите на персонала на данъчните служби, за да се засили борбата срещу укриването на облагаеми доходи," предлага президентът на асоциацията Виторио Карломаньо.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg