Измамиха Дерипаска в Черна гора

530
Измамиха Дерипаска в Черна гора

Централно-европейската алуминиева компания (ЦЕАК, структура на „Базел“ и собственост на Олег Дерипаска) е подала жалба срещу черногорското правителство в арбитража във Франкфурт, съобщи черногорският вестник „Vijesti“. ЦЕАК притежава и управлява алуминиевия комбинат „Kombinat Aluminijuma Podgorica“ (КАР), купен от черногорското правителство.

ЦЕАК смята, че черногорската агенция за приватизация при продажбата на КАР е предоставило невярна информация за състоянието на комбината и настоява за компенсация в размер на 300 милиона евро. За републиката това е доста сериозна сума. ЦЕАК излезе със съобщение, че жалбата е подадена от руската страна през август 2008 г. Франкфуртският арбитраж е посочен в споразумението за покупка на акции като място за разрешаване на спорове.

През 2007 г. КАР е произвела 124 038 тона алуминий, приходите са достигнали 372 милиона долара. Приватизационният конкурс за продажбата на 65% от акциите на КАР се състоя през 2005 г. Освен „Базел“, в него смятаха да участват „Суал“, „Alcoa“, „Glencore“, „Norsk Hydro“ и „Alcan“. Но те се отказаха заради искането на черногорското правителство да инвестират в преструктурирането на КАР и увеличаването на неговите мощности, както и да разрешат екологичните проблеми на предприятието. В крайна сметка КАР бе купен от компанията на Олег Дерипаска за 89.5 милиона долара.

Освен това, „Базел“ е поел ангажимента да инвестира в КАР 55 милиона евро в течение на пет години и да погаси кредитната задлъжнялост на компанията на сума 110 милиона долара. Най-накрая „Базел“ се задължи да купува електроенергия за завода в Черна гора. През май 2006 г., след приключването на сделката за покупката на КАР, ЦЕАК проведе due diligence в алуминиевия завод и установи, че счетоводната отчетност на КАР за 2004 г., въз основа, на която бе извършена покупката, е некоректна, се казва в изявление на ЦЕАК. Въпреки това компанията не се реши веднага да подаде жалба в арбитража, се посочва още в съобщението.

Тази мярка е била предшествана от продължителни преговори с черногорското правителство, които не са дали резултат. Искът е необоснован, заяви министърът на икономическото развитие на Черна гора Бранимир Гвозденевич, цитиран от „Vijesti“. Черногорското правителство смята, че „Базел“ иска да използва за усилване на преговорните си позиции за цената на електроенергията за КАП. Комбинатът получава субсидия от държавата за покупката на електричество, но договорът изтича през 2010 г., пишат местните медии.

Какви са шансовете за победа на Дерипаска в този спор партньорът в юридическата фирма „Джон Тайнър и съдружници“ Валерий Тутихин не се наема да прогнозира. Той само подчерта, че в този случай Черна гора, както и Дерипаска, ще пледират в арбитража като обикновена гражданска страна. Тутихин не изключва, че сумата на иска може да се съкрати или страните да се договорят мирно.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg