Износът на оръжие от Източна Европа процъфтява

1353
Износът на оръжие от Източна Европа процъфтява

© Pixabay

Износителите на оръжие от Източна Европа извличат печалби от продължаващото вече с години напрежение в Близкия Изток.

Производителите на боеприпаси, щурмови пушки и ракети с насочване в страни, като България и Чехия, отчитат ръст на търсенето - на фона на въоръжените конфликти из целия регион след така наречената Арабска пролет.

Освен че продават оръжия на държави, които участват активно в конфликтите, като Ирак и Саудитска Арабия, те също така са сключили сделки и със САЩ и други трети страни.

“Ръстът в продажбите на оръжия на страните от Близкия Изток изглежда съвпадна със засилването на въоръжените конфликти в региона,” според Лукас дос Сантос от BMI Research.

“По-голямата част може би са зад гърба ни, но конфликтите на ниски нива ще продължат да тлеят известно време. По тази причина търсенето ще остане доста добре задоволено.”

Бившите комунистически държави от Европа продължават да участват в каналите за оръжие, които датират още от Съветския съюз, сред чиито клиенти често са прави правитества от Близкия изток.

Това им помага да изпреварят глобалния ръст в продажбите на оръжие и военно оборудване, който достига 8.4% в периода 2012 – 2016 г. Това е най-големият петгодишен ръст от 1990 г. насам, според базирания в Стокхолм Peace Research Institute.

Износът на оръжие има малък дял в БВП на тези държави (едва 2% в България и това е най-високия дял в региона), но подкрепя икономическия растеж - на фона на затрудненията в последните години на по-традиционните пазари в еврозоната.

Положението е различно в Русия, която някога контролираше нещата в Източния блок, а сега е вторият най-голям износител на на оръжия в света, след САЩ.

Освен че играе решаваща роля във войната в Сирия, правителството на президента на Русия Владимир Путин генерира 15 млрд. долара продажби през миналата година, а този месец финализира сделка с Турция за доставка на ракети за въздушна отбрана.

Само този договор може би е на стойност 2.5 млрд. долара. В това отношение бившите сателити на Москва изостават, отбелязват от Bloomberg.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg