Използваме "мини НАБУКО" за доставка на азербайджански газ

378
Използваме

България ще подкрепи унгарската инициатива НЕТС за свързване на националните газопреносни мрежи на няколко държави, сред които са България, Румъния, Унгария, Словения, Австрия и евентуално в бъдеще и Сърбия, за да се осигурят доставки на
азербайджански природен газ по така наречения проект "мини НАБУКО", съобщи пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Това ще повиши конкурентоспособността на компаниите в тези страни и ще се увеличи сигурността на енергийните доставки.

Куюмджиев е изразил днес българската подкрепа за проекта пред държавния секретар на Министерството на националното развитие и икономиката на Унгария Абел Гарамхеди, който от вчера е на посещение в България.

Куюмджиев посочи, че "мини НАБУКО" вече работи и в Европа пристига газ от Азербайджан по турската мрежа. Гърция вече получава газ от Азербайджан, а на България й липсват около 100 километра, за да се свърже с гръцката мрежа и още 15 километра, за да се свърже с Румъния и около 60 километра връзка със Сърбия. Ако се намери инвеститор, изграждането на този участък би отнело не повече от две-три години, каза заместник-министърът.

Той припомни, че министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров миналата година подписа меморандум за 1 млн. кубически метра доставки на природен газ годишно от Азербайджан. С изграждането на връзката с Гърция ще можем да получаваме тези количества природен газ, без да е готов НАБУКО. С унгарската инициатива НЕТС страните ще могат да получат достъп и до природния газ от Северно море, отбеляза Куюмджиев.

Проектът не измества НАБУКО и другите енергийни проекти заради прогнозните разчети за големите количества газ, които Европа ще се нуждае към 2050 г, каза заместник-министърът. Той допълни, че България и Унгария са постигнали съгласие за необходимостта от засилване на натиска върху Брюксел за бързо подписването на междуправителствено споразумение за газопровода.

В проекта участват шест държави, като Турция има резерви към това многостранно споразумение, защото страната не иска да е транзитна в проекта, а да е търговец, който да купува от Азербайджан, Иран и Ирак и да продава на останалите държави в проекта, припомни Куюмджиев.

Останалите държави настояват да имат преки договори с доставчика. Заместник-министърът информира, че в началото на пролетта на 2009 г. България ще е домакин на конференция на високо ниво с участието на представители на държавите от Средна Азия, САЩ и Русия. Целта на форума, който е под егидата на президента Георги Първанов, е да се намерят възможности за осигуряване на газ за НАБУКО.

Заместник-министърът подчерта, че както НАБУКО, така и "Южен поток" са важни за България и Унгария.

Позовавайки се на информация от посланика на Казахстан, Куюмджиев каза, че страната не е изгубила интерес към участие в проекта "Бургас-Александурполис", както преди дни беше съобщено в медиите. Казахстан продължава да иска да се включи в дяловете на проекта, каза Куюмдижев. България притежава в проекта 24.5 на сто дял. Строителство на петролопровода започва догодина, припомни заместник-министърът.

Българското и унгарското икономическо министерства ще си сътрудничат в областта на енергетиката, околната среда и инвестициите според подписаното днес споразумение между двете ведомства. Днес беше подписана и декларация за намерения за между българското, унгарското министерства на икономиката и Пловдивския панаир. Предвижда се 2009 г. да бъде обявена за година на Унгария в рамките на панаира.

По данни на българското министерство на икономика през първите шест месеца на годината износът на България за Унгария е 60 млн.евро, а вносът - 288 млн. евро.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...