Източна Европа ускорява продажбите на облигации

489
Източна Европа ускорява продажбите на облигации

Развиващите се европейски държави ускоряват продажбите на облигации а инвеститорите се редят на опашка, за да купуват, тъй като регионът се възползва от настроенията срещу Гърция, които хвърлят сянка върху Еврозоната, информира Bloomberg, цитирайки анализатори на RBC Capital, BNP Paribas S.A. и Societe Generale S.A.

Правителствата от Полша до Румъния се "опитват да емитират колкото се може повече облигации през първата половина на годината, тъй като условията са благоприятни," казва Бартош Павловски, анализатор в BNP Paribas SA. "Централна и Източна Европа са облагодетелствани от ситуацията около Гърция."

Засиленият фокус на инвеститорите към задълженията и дефицитите възнаграждава развиващите се европейски държави за това, че налагат най-суровите мерки за икономически ограничения в Европа. Гърция, чиито дефицит в размер на 12.7% от БВП означава че страната има нужда от външна помощ, за да не фалира, не знае дали ще получи такава от ЕС или ще трябва да се обърне към МВФ. Тази несигурност доведе до поевтиняване не еврото с 10.4% спрямо долара от върха му на 25 ноември досега.

Задълженията на Еврозоната ще бъдат средно в размер на 84% от БВП през тази година и могат да достигнат 125% от БВП в Гърция, според Европейската комисия. В развиващите се европейски страни само Унгария ще надхвърли лимита от 60%, като задълженията там се очаква да нараснат до 79.8% от БВП.

"Проблемите с Гърция в Еврозоната и начина, по който се очаква да бъдат разрешени бюджетните й проблеми привличат инвеститори в Централна и Източна Европа," смята Найджъл Редел, икономист от RBC Capital Markets. "Ако погледнете бюджетните дефицити, те са значително по-ниски в Централна и Източна Европа в сравнение с Гърция и задълженията на тези страни са значително по-малки."

Бюджетният дефицит в Еврозоната средно ще се нарасне до 6.9% от БВП, което е повече от два пъти над тавана за ЕС. Унгария, Румъния и Чехия ще имат по-малки дефицити.

Облигации емитирани от тези три страни през този месец са презаписвани средно по три пъти, а доходността пада. В Унгария коефициентът на покритие на издадените на 16 март облигации за 30 млрд. форинта (153 млн. долара) е 4.28, а средната доходност 5.37%. Коефициентът на покритие на издадените на 18 март облигации е бил 3.16, а средната доходност 5.3%. За сравнение основната лихва на централната банка на Унгария е 5.75%.

Цените на облигациите на стойност 1 млрд. евро, издадени от Румъния, нараснаха в първия ден от търговията на книжата, след като емисията беше презаписана над 4.5 пъти.

Полша обяви вчера, че планира да набере 1 млрд. евро от третата си международна емисия облигации в последните три месеца, за да се възползва от рекордно ниските лихви.

Полското правителство набра 3 млрд. евро от продажбата на 15-годишни облигации през януари. Полша също така продаде през този месец облигации на стойност 475 млн. швейцарски франка (448 млн. долара) с падеж през 2014 г.

Чешкото правителство също иска да продаде облигации за рекордните 15 млрд. долара през тази година, а Полша има за цел продажби на обща стойност около 70 млрд. долара. Румъния, която разчита на спасителните средства на МВФ, не е обявила таргет на продажбите на държавни облигации за 2010 г., въпреки че успехът на емисията еврооблигации през този месец накара финансовият министър Себастиан Владески да каже на 15 март, че не може да изключи още емисии.

Разликата в между доходността на облигациите на Полша и Унгария, спрямо тези на Германия намаля. Деноминираните в евро унгарски облигации, които са с падеж през февруари 2020 г., са носели 1.73 проценти пункта повече доходност от германските с подобен падеж на 19 март, в сравнение с 2.02 пункта в края на миналата година.

Мерките за икономически ограничения наложени в Латвия, Унгария и Румъния, за да може страните да спазят изискванията по програмите на МВФ, контрастират с плановете на Еврозоната за стимулиране на икономиките с цл насърчаване на търсенето. Правителствата на държавите в Източна Европа наближават края на ограниченията, които редица Западни държави тепърва ще трябва да започнат да налагат.

Развитите държави се изправят пред големи предизвикателства в борбата с високия публичен дълг, заяви наскоро първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски. Той предупреди, че ограничаването на мерките за стимулиране на икономиките няма да е достатъчно за възстановяване на бюджетите на страните и смята че задълженията на всички държави от Г-7, с изключение на Канада и Германия, ще бъдат близо до, или ще надхвърлят 100% от БВП до 2014 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg