Източна Европа върви към икономическо възстановяване

522
Източна Европа върви към икономическо възстановяване

Икономиките в Източна Европа, повечето от които отчетоха рекорден спад в производството през миналото тримесечие, изглежда са на път да започнат да се възстановяват от рецесията през втората половина на годната, тъй като ключовите експортни пазари в Западна Европа се връщат към икономически растеж, информира Bloomberg.

Промишленото производство се свива с по-малки темпове в Унгария, Чехия, Румъния, Латвия, Литва и Словакия през юни, което помага на икономиките на Словакия и Чехия да отчетат ръст през миналото тримесечие в сравнение с първата четвърт на годината.

Разчитащите на износа си икономики от Източна Европа имат нужда от икономическо възстановяване в Западна Европа, за да съживят производствените си сектори и да разкрият работни места. След като Германия и Франция излязоха от рецесията през миналото тримесечие, перспективите за ръст в търсенето, който може да помогне на икономиките от региона да нараснат, се увеличиха.

Второто тримесечие може би беше най-лошото за много от икономиките в Източна Европа.

Чехия обяви на 14 август, че икономиката й се е свила с с рекордните 4.9% на годишна база за миналото тримесечие, след като отчете спад от 3.9% за предходните три месеца. Румъния обяви на 13 август свиване от 8.8% на годишна база, за второто тримесечие след като БВП на страната беше намалял с 6.2% за първите три месеца. Икономиката на Унгария записа понижение от 7.6% за периода април-юни, след свиване от 6.7% през първото тримесечие.

В Словакия, икономиката се свива с 5.3% на годишна база за вторите три месеца на годината. Полша е единствената източноевропейска страна, която избегна рецесията.

В същото време, спадът в промишленото производство на Чехия намалява до 12.2% през юни, в сравнение с 22.1% в началото на тримесечието. Унгарското промишлено производство се понижава с 18.8% на годишна база през юни, в сравнение с 22.1% спад през май.

Икономиката на Чехия може да нарасне с 1.4% през следващата година, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Отделни проучвания предвиждат икономически ръст в Полша, Русия и Словакия.

Българската пък се е свила с 4.8% през второто тримесечие на годината спрямо съответния период на предходната година сочат експресните оценки на БВП, информираха от Националния статистически институт (НСИ) днес. В номинално изражение БВП достига до 15.83 млрд. лв. в текущи цени.

Спадът на БВП през второ тримесечие на 2009 г. се дължи основно на намаление на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 9.8% по-малко в сравнение с второ тримесечие на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg