Източноевропейците подбиват заплатите на Острова

1230
Източноевропейците подбиват заплатите на Острова

Небивалият наплив на около 1.5 млн. източноевропейски работници във Великобритания през последните шест години е намалил заплатите на най-ниско платените британски работници.

Това показва доклад, поръчан от Комисията за равноправие и човешки права и изготвен от Института по имиграционна политика, който цитират повечето британски медии.

Изследването отчита, че приносът на новите имигранти към британската икономика е положителен, макар и малък, но същевременно е довел до леко понижаване на заплащането в дъното на трудовия пазар - особено за определени по-уязвими групи работници.


Според данните около половината от 1.5 млн. източноевропейски работници, дошли на Острова след разширяването на ЕС през 2004 г., вече са се завърнали по родните си места, а мнозина от останалите вършат неквалифицирана работа.

В момента работниците от Източна Европа съставляват половината от цялата трудова имиграция във Великобритания.

Около 95 на сто от източноевропейските мъже имигранти и 80 на сто от жените успяват да намерят работа при влизане в страната.

Има сведения обаче, че по време на рецесията безработицата при тях остава значително по-ниска, отколкото при местните британски работници - обикновено, защото работят по-здраво и за по-ниско заплащане.

Фактът, че позволяват да бъдат експлоатирани обаче, поражда притеснения и има последствия за самите британци.

Докладът признава, че тенденцията да се използва източноевропейски труд за запълване на нискоквалифицирани работни места може да доведе до порочен кръг, в който работодателите престават да инвестират в развитие на уменията на трудовата сила.

Така определени временни работни места стават привлекателни единствено за имигрантите.

Докладът, изготвен на базата на независими изследвания, официална статистика и данни от специализирани проучвания, представлява една от най-пълните и достоверни оценки на източноевропейската имиграция.

Той вероятно ще бъде използван от политиците, когато дебатите за имиграцията се разгорещят в седмиците преди общите избори.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg