Как британските фермери компенсират отлива на българи и румънци?

3143
Как британските фермери компенсират отлива на българи и румънци?

© Pixabay

Британското правителство ще тества нова програма за земеделски работници от страни извън Европейския съюз, в опит да компенсира недостига на работна ръка в този сектор, провокиран от приближаващия брекзит, предава FInancial Times. 

Националният фермeрски съюз призова за въвеждането на специални споразумения за работници, тъй като през тази и миналата година плодове и зеленчуци бяха оставени да изгният на полето, тъй като нямаше достатъчно работна ръка, която да прибере реколтата.

Част от проблема е причинен и от това, че все по-малко българи и румънци предпочитат да се захващат с подобна работа на Острова, след като дълги години британските фермери разчитаха на работници от тези две страни.

От една страна, това е причинено от референдума за брекзит, а от друга – от повишаващите се доходи у нас и в северната ни съседка, на фона на отслабения британски паунд.


Великобритания ще приложи програма, функционирала в периода 1945 – 2013 г., според която фермерите могат да назначават работници от трети страни за срок от 6 месеца чрез програма за издаване на визово контролирани разрешителни. 

Пилотната програма ще стартира през следващата пролет, като ще действа за срок от 2 години. По нейните правила, 2 500 работници от трети страни ще могат да бъдат набрани от две оторизирани агенции. Работниците ще могат да работят легално във ферми за плодове и зеленчуци на Острова в рамките на 6 месеца във всяка една от двете години на тестовата програма.

Гражданите на ЕС ще запазят правото си на свободно движение във Великобритания в срок от 2 години след брекзит.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид коментира, че правителството се надява да подкрепи британските земеделци по всеки възможен начин. 

„Тази пилотна програма ще позволи на фермерите да имат достъп до сезонни работници, от които имат нужда, за да останат продуктивни и печаливши по време на заетите периоди от годината”, казва той.

Великобритания си призна, макар и без да иска: Няма добър брекзитПри всички случаи, Великобритания ще търси споразумение със САЩ


Министърът на околната среда Майкъл Гоув посочва, че резултатите от програмата ще помогнат на властите да решат как най-добре да подкрепят земеделците в дългосрочен мащаб.

Асоциацията на британските земеделски производители изчислява, че през 2016 г. на Острова е имало 75 хил. чуждестранни сезонни работници в сферата на земеделието.

Минет Бейтърс, президент на Националния феремески съюз, приветства решението на властите. По думите ѝ, през последните години феремерите страдат от липса на достатъчно работници, като през тази година недостигът вече възлиза на 10%.

Тедж Парих, главен икономист в Institute of Directors, коментира, че чуждестранните сезонни работници „играят витална роля в британския земеделски сектор”.

„Окуражаващо е видим, че правителството вижда това и обмисля какви стъпки трябва да предприеме, за да се увери, че хората от чужбина могат да продължават да допринасят за фермите”, казва той.

Плодове гният из британските ферми поради липса на работнициБългари и румънци вече избягват сезонната работа на Острова


Новината идва на фона на оплаквания на фермери от цялата страна, че работната ръка е дефицитна стока поради спада на мигранти, идващи от държави-членки на ЕС.

Недостигът е част от отчетливия спад на прииждащи работници от Европа след провеждането на референдума за брекзит през 2016 г. В резултат на него, британският паунд поевтиня рязко, а съживяването на икономиката на страните от Европа, направи неквалифицирания труд в британските ферми не особено привлекателна перспектива.

Предходната програмата за привличане на работници от трети страни, бе прекратена от Тереза Мей, в близкото минало, когато тя бе в ролята си на вътрешен министър, тъй като от 2014 година, конкретно гражданите на Румъния и България получиха правото да работят свободно в останалите членки на Общността, което елиминира за кратко притесненията за липса на работна ръка в сферата на земеделието.

Към днешна дата обаче сезонните работници от България и Румъния отчитат сериозен спад, тъй като икономическите реалности са различни от това, което бяха през 2014 г., което бе и основната причина британските фермери да надигнат глас.

18% от българите на Острова работят във финансовия секторБроят на румънците и българите на Острова е скочил с около 80% през последните 2 години

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg