Как Европа може да обложи енергийните свръхпечалби?

1086
Как Европа може да обложи енергийните свръхпечалби?

© Pixabay

Европа е въвлечена в енергийна криза. Откакто Русия нахлу в Украйна и намали износа си на енергия за Европа, цените на едро за газ и електричество скочиха рязко, а потребителите и фирмите се притесняват дали ще успеят да плащат сметките си през зимата.

В отговор на тези рискове правителствата в цяла Европа приложиха набор от национални мерки за понижаване на цените, пестене на енергия и подкрепа на доходите. Но много европейци са възмутени, че в същото време енергийните компании генерират рекордни печалби. По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че е "погрешно да се правят богатства от война и на гърба на потребителите“.

Тя предложи схема за целия Европейски съюз за преразпредзеляне на 140 милиарда евро под формата на т. нар. „свръхпечалби". Министрите на енергетиката трябва да се срещнат на 30 септември, за да договорят подробностите.


Как обаче може да проработи подобен механизъм? The Economist обяснява някои от детайлите зад възможните решения на проблема.

ЕС разглежда две основни групи свръхпечалби. Първите са тези на бизнеса с изкопаеми горива, включително компаниите за нефт, газ, въглища и рафинериите, които се възползват от високите цени на енергията. За да изчисли каква част от печалбите са "прекомерни", европейската администрация използва средната стойност на печалбите на компанията през последните три години като еталон. Ако печалбата през 2022 г. е с повече от 20% по-висока от този показател, една трета от всичко над въпросната граница от 20% ще трябва да бъде платена на правителствата.

Киритиците на идеята изтъкват, че изборът на референтен период е спорен, тъй като включва 2020 и 2021 г. - годините на пандемията от COVID-19, когато търсенето се срина и цените на енергията бяха много ниски. Цената на петрола дори за кратко беше отрицателна през април 2020 г.

Европейският енергиен пазар не беше готов за кризата. А за следващата?Икономистите разглеждат движенията на цените в исторически план и разкриват някои важни закономерности

Планът може да срещне и друга опозиция. Италианският данък върху извънредните печалби, въведен през март 2022 г., в момента се оспорва в съда.

Вторият набор от свръхпечалби е още по-сложен. Разходите за производство на електроенергия варират в зависимост от използваната енергия - газът е много скъп, докато слънцето, например, грее безплатно. На европейските пазари на електроенергия цената на електроенергията за всеки час се определя от най-скъпата електроцентрала, която е необходима за задоволяване на търсенето. Системата обикновено работи добре, но не е създадена за тази криза.

Високите цени на газа съвпадат с недостиг в производството на ядрена енергия, тъй като много реактори са затворени за ремонт, както и в производството на водноелектрическа енергия поради сушата това лято. А електроцентралите, които произвеждат електричество с помощта на газ, са най-гъвкавите и способни да запълнят празнините в производството на електроенергия. Това означава, че в момента скъпите газови централи диктуват цената на енергията в много европейски страни.

Резултатът от всичко това е силното поскъпване на електроенергията. Парадоксът е, че дори и енергийните компании, чиито разходи не са се увеличили кой знае колко, генерират много високи печалби, например тези, използващи ядрена енергия или вятър. Европейският съюз предлага да се ограничат приходите, които фирмите могат да получат на пазара, на 180 евро за мегаватчас. Пазарната цена преди кризата беше около 50 евро за мегаватчас в Германия.

Гъвкавите централи, които са необходими за задоволяване на търсенето, като тези, работещи с газ и въглища, ще бъдат освободени от този таван. Приходите над тавана ще се събират от мрежовите оператори, за да бъдат преразпределени, например под формата на парични субсидии на домакинствата.

Някои експерти посочват, че таванът от 180 евро е щедър за енергийните компании. За сравнение, италианската схема за данък върху неочакваните печалби наложи таван от 60 евро на мегаватчас за възобновяемите генератори. Очаква се лимитът да остане в сила до края на март 2023 г., но може да бъде удължен, ако цените останат високи. Въз основа на текущите прогнози за цените, това е напълно вероятно да се случи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg