Как Европа се справя с нарастващата инфлация?

1009
Как Европа се справя с нарастващата инфлация?

© Pixabay

Цените на енергията в Европа се повишават през последните няколко месеца. Увеличението се дължи на общото нарастване на търсенето и на опасенията за доставките на газ и петрол от Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и санкциите, наложени ѝ от страна на Запада.

Различните държави обаче се справят с кризата по различен начин. BBC обобщава ситуацията в някои от тях.

Великобритания


Правителството обяви, че всяко домакинство в Обединеното кралство ще получи отстъпка от 400 паунда (около 500 долара) от сметките си за газ и електроенергия, за да компенсира нарастващите цени на горивата.

Домакинствата бенефициенти ще получат и еднократно плащане в размер на 650 лири, а за пенсионерите ще има и допълнителни 300 паунда за зимно гориво. Ще бъде изплатена и еднократна сума за инвалидност в размер на 150 лири.

Плащанията ще бъдат частично финансирани от 25-процентен извънреден данък върху приходите от нефт и газ, който правителството очаква да донесе в бюджета 5 млрд. паунда.

Според министъра на финансите Риши Сунак правителството на изразходва 37 млрд. паунда за подпомагане на хората в криза, което е сходно с това на страни като Франция, Германия, Япония и Италия.

Италия

Италия обяви субсидии за горива в размер на 14 млрд. евро. Планът има за цел да позволи на домакинствата да запазят сметките си за гориво на нивата от 2021 г. и да ги насърчи да преминат към електрически автомобили и възобновяеми енергийни източници.

Другите мерки включват еднократно плащане от 200 евро за хората, които печелят не повече от 35 000 евро годишно, и 20% данъчен кредит за всички енергоемки компании, чиито цени на енергията са се увеличили с 30%.

За да се финансират тези мерки, се повишават данъците на енергийните компании, чиито печалби са се увеличили в резултат на по-високите цени на горивата.

Като цяло Италия очаква да похарчи около 35 млрд. евро за мерки за защита на потребителите.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Тихомир ВълчевКак да управляваме личните си финанси в условията на засилващи се инфлационни процеси и икономическа несигурност? Ценни съвети в тази насока ще ни даде управителят в EOS в България Тихомир Вълчев


Испания

Испания намали ДДС върху сметките за електроенергия от 21% на 10%. Тя също така временно намали специалния данък върху електроенергията от 7% на 0,5%.

За да плати за тези ползи, Испания въведе извънреден данък върху енергийните компании, за да събере 3 млрд. евро.

През април Европейската комисия се споразумя за таван на цените на газа в Португалия и Испания - средно 50 евро на мегаватчас. Ограничението на цените ще бъде в сила за една година и има за цел да намали наполовина сметките за газ на 40% от потребителите в двете страни.

Очаква се тези мерки да струват на Испания общо около 21 милиарда евро.

Франция

През януари френското правителство принуди държавния енергиен доставчик Électricité de France (EDF) да ограничи увеличението на цените на едро до 4% за една година, което струваше на компанията 8.4 млрд. евро.

Миналата година Франция вече обяви, че ще изплати еднократно 100 евро на 5,8 милиона домакинства, които получават енергийни ваучери. Оттогава насам правителството намали и данъците върху електроенергията.

Според изчисления на брюкселския мозъчен тръст Bruegel, Франция ще похарчи 38 млрд. евро за подпомагане на хората, които се намират в криза с разходите за живот.

Асен Василев: Бензиностанциите използват момента за малко повече печалбаКомисията за защита на конкуренцията очевидно не контролира, заяви вицепремиерът


Германия

Според Ройтерс германците плащат повече за електроенергия от всяка друга страна в ЕС, но през 2022 г. сметките за газ на 4,2 милиона германски домакинства ще се увеличат средно с 62,3%.

Правителството вече въведе субсидии за домакинствата с ниски доходи, а сега изразходва допълнителни 15 млрд. евро за субсидии за горива, като намали данъците върху бензина и дизела, предоставяйки на хората еднократно плащане от 300 евро, както и допълнителни плащания за детски надбавки и отстъпки за обществения транспорт.

Общата стойност на тези мерки се очаква да бъде около 30 милиарда евро.

Нидерландия

Нидерландското правителство похарчи 2,7 млрд. евро за намаляване на данъците за енергия, използвана от предприятия и домакинства, и планира да отпусне 150 млн. евро за подпомагане на най-уязвимите домакинства. Освен това то намали митата върху бензина и дизела с 21% до края на годината.

Нидерландия очаква да похарчи около 6 млрд. евро за мерките, предизвикани от енергийната криза.

Норвегия

В Норвегия правителството е определило максимална цена, която домакинствата трябва да плащат за енергия. Ако разходите надхвърлят тази сума, държавата заплаща 80 процента от сметката.

Като цяло Норвегия ще похарчи около 23,6 милиарда крони в подкрепа на потребителите.

България

У нас правителството прие антикризисен пакет, който включва нулево ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg