Как футболните клубове финансират големите трансфери?

1601
Как футболните клубове финансират големите трансфери?

© Instagram/fcbarcelona

Футболът никога не е бил по-богат.

Правата за излъчване на три сезона от английската Висша лига по футбол достигнаха невероятната стойност от 12 млрд. долара.

Големите клубове в Европа плащат по няколкостотин милиона долара всяка седмица за заплати на играчите, а трансферните суми отдавна изглеждат повече от внушително.

Само през настоящия летен трансферен прозорец английските отбори са изхарчили 1.7 млрд. долара за нови играчи, а клубовете от испанската Ла Лига са отделили 1.3 млрд. долара за нови футболисти.


На фона на всичко това, търговските банки продължават да отказват да признаят стойността на най-ценния актив на футболните клубове – самите футболисти. Това кара някои отбори да търсят алтернативни канали за финансиране на тези мега сделки за привличане на играчи.

23 Capital - „доставчик на капитал и решения за спортното, музикалното и развлекателното пространство”, е осигурил над 2 млрд. долара под формата на директно кредитиране, включително за някои от топ футболните клубове в Европа, пише Forbes.

“Ние не сме точно фонд. Не управляваме парите на трети страни под мандат”, казва Джейсън Трауб, съосновател на компанията, създадена през 2014 г.

„Ние сме специализирана финансова компания. Разглеждайте ни повече като банка, тъй като набираме собствени кредитни линии и парични пулове, което ни позволява да осигуряваме директно финансиране в различни сектори за нашите разнообразни клиенти”, казва той пред финансовото издание.

Финансирането на футболни трансфери е нарастваща част от бизнеса на 23 Capital.

През миналата седмица компанията отвори офис, посветен именно на спортната индустрия в Барселона, Испания, добавяйки тази точка към вече съществуващите си офиси в Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Това се случи, след като стана ясно, че 23 Capital е замесена в две от най-големите футболни сделки през това лято.

Испанското издание El Confidencial посочи 23 Capital като компанията, стояща зад финансирането на сделката за привличане на Антоан Гризман в Барселона за сумата от 120 млн. евро (134.6 млн. долара) и привличането на тинейджъра Жоао Феликс в Атлетико Мадрид за 126 млн. евро (141.3 млн. долара). 

Според публикацията испанските банки са отказали заем на Барселона за сделката за Гризман, тъй като вече са отпуснали 600 млн. евро за обновяването на стадиона на отбора Камп Ноу.

Джейсън Трауб не дискутира ролята на 23 Capital в сделките. „Имаме здрави взаимоотношения с най-големите и добри клубове в Европа, включително тези в Испания. Всичките клубове от всички тези лиги, независимо от размера, ще се изправят пред предизвикателството, свързано това, че значителна стойност остава заключена”, казва той, имайки предвид нежеланието на банките да признаят стойността на самите футболисти като актив.

Проблемът, според него, е в това, че клубовете имат източници на приходи, които са фиксирани още в началото на сезона, докато „истинската стойност” се крие в играчите на клуба, въпреки че много банки не смятат така, разглеждайки ги като нематериални активи.

„Клуб, който не разполага с лукса да има приходи отвъд това, което е фиксирано в началото (на сезона), има ужасно много ликвидност, затворена в този клас активи. Това е по-голямата част от неговата стойност.

Клубът има стратегическото предизвикателство постоянно да се уверява, че каквата и ликвидност да има, тя е инвестирана, с надежда за благоразумност, в тези нематериални активи”, казва Трауб.

52 спортни отбора с оценка за по над 2 млрд. долараСамо пет отбора в света имат оценка от над 4 млрд. долара

„Но в крайна сметка, това означава, че те нямат добра ликвидност”, казва той, добавяйки, че в основата на проблема са финансовите институции, които не разпознават тези предизвикателства пред футболните отбори.

Португалският гранд Бенфика също е работил с 23 Capital по продажбата на правата за излъчване на техните мачове. По тази сделка 23 Capital е осигурил 5-годишно финансиране на стойност над 100 млн. евро (112 млн. долара).

„Това им позволи да погасят редица от техните банкови линии. Очевидно беше направено, за да подобрят баланса си”, казва Трауб.

Докато банките виждат прекалено висок риск дори в най-големите европейски футболни клубове, 23 Capital търси опции да доставя капитал из широк спектър рискови позиции.

„Бих спорил, че във футбола има изключителен риск; има рискове, които са малко по-предизвикателни.  Бихме искали да отразяваме възвръщаемостта в съответствие с рисковия профил, който сме оценили”, казва Трауб.

На фона на непрестанното забогатяване на топ отборите, Трауб вижда все по-сериозната роля, която играят компании като неговата.

„Дали смятам, че клубовете ще продължат да искат да проучват здравословни начини за финансиране? Да. Нуждае ли се даден отбор непрестанно да инвестира в играчи? Да. Така чеь ако вземем тези две неща заедно, съм сигурен, че ще продължим да асистираме в осигуряването на ликвидност за придобиване на играчи за години напред”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg