Как Косово ще похарчи парите от донорската конференция?

407
Как Косово ще похарчи парите от донорската конференция?

Средствата от донорската конференция за Косово трябва да станат основа за икономически растеж в новата държава. Това препоръча директорката на Американската агенция за международно развитие Хенриета Холсман Фор.

Според нея основните сектори, в които правителството в Прищина трябва да инвестира, са енергетиката, земеделието и инфраструктурата.

Само няколко дни след успешната за Прищина донорска конференция, на която бяха декларирани помощи от над 1.2 млрд. евро, в Косово вече стартира дебатът за това как тази огромна сума да бъде използвана най-ефективно. Икономисти веднгата препоръчаха, че първото, което властите трябва да направят, е категорично да разсеят очакването, че става дума за чували с пари, които косоварите да поделят помежду си.

На второ място е препоръката да се определят секторите, в които парите ще бъдат инвестирани, като се държи сметка и за очакванията на донорите. Според помощник държавния секретар на Съединените щати Розмарли Ди Карло, например, събраните около два милиарда долара трябва да бъдат предназначени за стопанско обновление, за реформи и за укрепване на демократичните институти.

Според директора на Американската агенция за международно развитие Хенриета Фор, парите трябва да бъдат вложени в енергетиката, в условията за развитие на бизнеса и в намаляването на бедността в Косово, която засяга почти всеки втори косовар. Не бива да се пренебрегват и земеделието, инфраструктурата и здравеопазването, както и повишаването на ефикасността на демократичните институции в новата държава. Както се казва, където и да дадеш, все ще има полза.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg