Какво трябва да даде Гърция в замяна на нова помощ?

973
Какво трябва да даде Гърция в замяна на нова помощ?

Вече е официално- Гърция ще получи нов план за помощ от страна на ЕС и МВФ. В замяна страната ще въведе нов план за намаляване на дефицита, след няколко серии от драстични съкращения. Кои са основните активи, които могат да бъдат продадени до края на 2011 г., за да се намали бързо дългът на Гърция?

Пристанищата в Пирея и Солун могат да са сред първите продажби. Пристанището в Пирея, едно от най-големите в югоизточната част на Средиземно море, вече бе предоставено наполовина на концесия на китайския гигант Cosco с договор за 35 години на стойност около 3.3 млрд. евро. Този път, гръцката държава може да приватизира изцяло двете пристанища, на които все още е мажоритарен собственик със 75%.

Държавата планира да продаде целия си дял в телекома ОТЕ- най-големият на Балканите, на Deutsche Telekom, която вече притежава 30%. Сделката може да донесе 410.7 млн. евро на гръцката държава и трябва да се проведе през юни. Но преди това, германският телеком може да поиска нови съкращения, за да намали разходите на дружеството.

Гърция иска да продаде и 17% от най-големия производител на електроенергия PPC. Но ще бъде трудно да се намери купувач, без предварително дерегулация на енергийния сектор, тъй като цените на електроенергията за гръцките потребители са сред най-ниските в Европа. Същевременно ще бъде трудно държавата да накара гърците да поемат още един тежък товар в замяна на европейската помощ.

Още една от перлите в короната на гръцката държава-групата за спортни залагания OPAP, най-голямата в Европа, може да бъде приватизирана за 4 млрд. евро. Правителството планира да удължи лиценза на OPAP преди да продаде 34-процентовия си дял, което ще привлече интереса на потенциални инвеститори, но може и да завърши с жалби пред съда.

Приватизацията, планирана за 2012 г. и 2013 г., включва международното летище в Атина, няколко регионални пристанища, но също така и земеделска банка ЕТА. Според някои анализатори не е реалистично да се мисли, че Гърция може да продаде акциите си в държавните банки, натоварени с голямо количество "токсични" гръцки държавни ценни книжа.

Въпреки това Гърция все пак може да продаде голяма част от своите активи за бързо генериране на средства.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg