Калфин: България силно подкрепя европейската перспектива на Сърбия

443
Калфин: България силно подкрепя европейската перспектива на Сърбия

Европейската и евроатлантическа интеграция дават на Югоизточна Европа уникалния шанс да постигне просперитет и стабилност, като загърби конфликтното си минало. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в Атина, където участва в 12-ата международна кръгла маса, организирана от списание “Economist”.

Според българския външен министър оползотворяването на тази възможност ще направи Югоизточна Европа различна от други конфликтни региони. Пред реализирането на целта обаче съществуват няколко риска, посочи Ивайло Калфин. По думите му все още не всички държави в региона са се научили да съжителстват като общност от различни етноси. Вероятността част от страните от Западните Балкани да загубят решимостта си по пътя към ЕС е следваща опасност, отбеляза българският външен министър. Той добави, че също така е важно да не се допусне отслабване на ангажимента на ЕС към региона.

Пред участниците във форума Ивайло Калфин подчерта, че България силно подкрепя европейската перспектива на Сърбия и вярва, че възможно най-скоро трябва да бъде подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС. Българският външен министър отбеляза, че нова изолация на страната няма да е полезна преди всичко за самата Сърбия. Трябва да направим всичко възможно за предотвратяване на подобно развитие, каза министър Калфин.

В контекста на въпроса за европейската перспектива на Западните Балкани българският външен министър подчерта, че е необходимо трайно решение, което да отвори пътя на Белград и Прищина към ЕС. Според него в същото време Сърбия и Косово трябва да бъдат окуражавани да продължат диалога, като загърбят конфронтацията.

По отношение на въпроса за името на Македония българският външен министър изрази надежда скоро преговорите между Атина и Скопие да доведат до взаимно приемливо за двете страни решение, което отчита географските и политически реалности и добросъседските отношения, така че Македония също да се присъедини към НАТО възможно най-скоро.

Снимка: Министерство на външните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg