Калфин: ПСЮИЕ стана основната организация за регионално сътрудничество

1042
Калфин: ПСЮИЕ стана основната организация за регионално сътрудничество

За една година Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ стана основната организация за регионално сътрудничество и платформа за разширяване на ЕС. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в Поморие днес, където започна срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от организацията.

Извърши се трансформация на характера на работа за сътрудничество и в края на тази година регионът пое бъдещето си в свои ръце, каза Калфин. Всичко, което очакваме да се случи, ще става тук, макар и с помощта на нашите партньори, добави той, цитиран от БТА.

България пое председателството на ПСЮИЕ през май миналата година от Хърватия. Следващият председател на инициативата е Молдова. На срещата в Поморие се очаква да бъде потвърдена кандидатурата на България за ръководител на офиса на Регионалния съвет за сътрудничество в Брюксел. През офиса ще се осъществява връзката между Европейската комисия и ПСЮИЕ, посочи Калфин.

Той отбеляза, че по време на председателството на организацията от страна на България бе променена цялата система на организацията за сътрудничество - тя да не бъде секретариат с голяма администрация, а разходите на ПСЮИЕ да бъдат насочени предимно към проекти. Във всяка страна създаваме центрове, специализирани в определени области. България ще бъде център на парламентарното сътрудничество, каза Калфин. За една година е имало 18 регионални срещи, от които пет са били на равнище министри, три - на външни министри и една за интерпарламентарно сътрудничество. Имаше също среща за предотвратяване на бедствията и авариите. София беше домакин на форум за прилагане на Лисабонската стратегия на ЕС.

Банско бе домакин на семинар за координация на различни регионални инициативи - т. нар. "мрежа на мрежите". В Поморие вчера имаше среща на политическите директори, а вече започна срещата на външните министри от осем страни. Утре предстои среща на високо равнище на правителствените ръководители под председателството на премиера Сергей Станишев.

Форумът ще приключи със съвместна декларация, по която все още се работи, посочи Калфин. Той уточни, че документът ще се нарича Съвместната декларация от Поморие и ще бъде свързан със сътрудничество на нова основа.

За една година постигнахме излизането от една парадигма, че регионалното сътрудничество ще замести европейската интеграция, каза министърът. Вече не се говори за спиране на войни, а за европейска интеграция, отбеляза той. Надявам се бързо да се сформира ново проевропейско правителство в Сърбия, заяви министър Калфин. Резултатите от изборите показаха такова желание на избирателите, добави той по повод на приключилия вот в Сърбия.

В отговор на журналистически въпрос Калфин съобщи, че в края на май в Косово ще работи и консулската служба към българското посолство в Прищина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...