Канят български фирми да инвестират в Пирот

1277
Канят български фирми да инвестират в Пирот

Работи се по проект за изграждането на транспортно-логистичен терминал в Свободна зона Пирот и в него могат да се включат български инвеститори. Това каза на пресконференция Нешко Мадич - член на УС на Свободна зона Пирот.

Представено бе състоянието на двустранните икономически връзки и на Свободна зона Пирот като възможност за българския бизнес. Свободната зона Пирот е най-успешната свободна зона в Сърбия, посочи Мадич.

Тя се намира на 30 км от българската граница, в момента там работят 15 български фирми. Директорът на Свободна зона Пирот Драган Костич изтъкна важността на зоната за икономиките на двете страни.

Той посочи важността на сътрудничеството с икономическите субекти от България, свързано с използването на европейските фондове и с междусъседски програми. Костич подчерта интереса от привличане в зоната на компании, които се занимават с производство - те ще могат да използват специалните условия за търговия с Русия в рамките на договора за свободна търговия между сръбската и руската страна.

Стокообменът между България и Сърбия през 2008 г. е 995 млн. долара; 110 млн. евро са българските инвестиции в Сърбия от 2002 г. досега, сръбските у нас са 70 млн. евро, отбеляза Любиша Митич, директор на Стопанската камара на Сърбия.

Той посочи, че предимства за развитието на икономическите връзки са географската близост между двете страни, допълването на икономиките, ниските разходи за превоз, близостта на езика, добрите политически отношения.

Митич акцентира върху отражението на световната икономическа криза върху икономиката на двете страни. По думите му икономическо възстановяване в двете страни не би могло да се очаква преди второто полугодие на 2010 година.

Посланикът на Сърбия в София Александър Църквеняков изтъкна важността на развитието на икономическите отношения между държавите. По думите му истинските посланици на Сърбия тук са търговските представители, хората, които се занимават с икономика.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg