Киев си иска „Криворожстал“ от „АрселорМитал“

759
Киев си иска „Криворожстал“ от „АрселорМитал“

Украинските власти за втори път се опитват да национализират „Криворожстал“. Този път от „АрселорМитал“ заради неизпълнени условия по договора за покупко-продажба, пише „Ведомости“.

Ръководителят на Фонда за държавно имущество на Украйна (ФДИУ) Валентин Семенюк е изпратил писмо до украинското правителство, в което се посочват неизпълнените условия по договора за покупко-продажба (28 октомври 2005 г.) на „Криворожстал“ от неговия притежател „АрселорМитал“. Компанията не е изпълнила задълженията, касаещи правата на работниците, а също така не е приела предвидените в споразумението мерки за модернизация на предприятието и намаляването на вредните емисии, се казва в изявление на фонда, публикувано на неговия сайт. Той предлага да се разтрогне договора за покупко-продажба и смята да се обърне към Международния търговски арбитражен съд към украинската Търговска камара.

За начало на делото ищецът трябва да плати такса – 72.5 милиона гривни (18 милиона долара). По думите на представителя на ФДИУ Нина Яворжска фондът ще бъде готов да се обърне към съда след получаването на тази сума от бюджета. „АрселорМитал“ вече о получил заключението от ФДИУ с описания на нарушенията и е изпратил до фонда отговор, където по точки отхвърля обвиненията, заяви представителят на компанията Жан Лазар. Компанията смята, че в пълен обем изпълнява задълженията си, тя продължава контактите с фонда и разчита ситуацията да се разреши, добави той.

„Криворожстал“ бе купен от държавата от „Митайл Стийл“ за 4.79 милиарда долара още преди сливането му с „Арселор“. Продажбата на предприятието бе предшествана от неговата деприватизация – първото правителство на Юлия Тимошенко през юни 2005 г. по съдебен път анулира сделката за покупката за 800 милиона долара на 93.02% от акциите на компанията от алианса „Инвестиционен металургичен съюз“ на предприемачите Ринат Ахметов и Виктор Пинчук. В миналото Тимошенко многократно е сочила като пример за честна и прозрачна приватизация продажбата на „Криворожстал“ на „Митал Стийл“.

„Премиерът едва ли ще обърне внимания на писмото на Семенюк“, смята съветникът на украинския премиер Александър Гудима. През последните месеци Тимошенко многократно се е опитвала да отстрани чиновника от длъжност, но не е могла да направи това заради съпротивата на Виктор Юшченко, припомня той. „Независимо от нашите отношения с правителството, ние изпратихме това писмо, защото открихме нарушения и изпълнихме своята работа“, възразява Яворжска. Семенюк се опитва да привлече вниманието към себе си и се подготвя за вероятния опит на правителството да го отстрани през есента, смята ръководителят на украинския аналитичен фонд „Пента“ Владимир Фесенко.

Това не са първите проблеми на концерна на Лакшми Митал, който често е обвиняван в неизпълнение на поети задължения. 217 инцидента само за една година, многобройни стачки с искания за по-високи заплати и неизпълнени ангажименти са сред проблемите на „АрселорМитал“ в ОНД, които карат анализаторите да определят компанията му като „неудобен инвеститор“.

„АрселорМитал Кривой Рог“ (по-рано „Криворожстал“) е най-големият металургичен комплекс в Украйна. През 2007 г. е произвел: 7.2 милиона тона чугун, 8.1 милиона тона стомана, 7.1 милиона тона прокат. Чиста печалба – 783 милиона долара. В изграждането на комбината е участвала едно време и България. "АрселорМитал" е най-голямата в света стоманодобивна компания, контролираща 10% от пазара на стомана. Създадена е през 2006 г. в резултат на сливането на "Арселор" и "Митал Стийл". Чистата печалба на компанията през 2007 г. е 10.4 милиарда долара, което е с 30% повече от аналогичния показател за 2006 г. ЕBITA – 19.4 милиарда долара. Президент, генерален директор и председател на съвета на директорите е Лакшми Митал, който е на пето място в света по богатство с 38 милиарда долара, според списание "Форбс".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg