Пред наближаващите Великденски празници кипърското Министерство на икономиката предупреди по нестандартен начин купувачите за спекулативни цени. То изнесе "списък на срама" с имената на търговците, продаващи месото най-скъпо.

Проверките на кипърската Служба за конкуренция и защита на потребителите към икономическото министерство са обхванали 65 търговци на месо в Никозия и четири други административни области в страната. Изготвеният от тях списък включва магазините както с най-високи цени, така и с най-ниски. За ориентиране на потребителите са дадени и средните цени, по които най-често се продава месото.

Най-скъпите месарници са в Лимасол. Класацията в четири от проверените 10 вида месо се оглавява от търговци в модерния крайбрежен град и те са посочени поименно в списъка.

Най-скъпо в момента на острова е агнешкото месо. То стига до 13 евро за килограм, като разликата между най-ниската и най-високата цена е 50 на сто.

Списъкът с некоректните търговци отразява равнището на цените в деня на проверката.

От министерството обявиха, че в дните до Великден експертите ще продължат проверките на магазините. Те посъветваха купувачите да следят внимателно цените преди да пазаруват.

Традиционното празнично ястие на Великден в Кипър е сувла, или кипърското барбекю. То представлява големи парчета свинско, пилешко или агнешко месо, изпечени на шиш на жарава.

Източник: БНР