Консорциум с водещо немско участие спечели търга за управление на летище Анталия

423
Консорциум с водещо немско участие спечели търга за управление на летище Анталия

Консорциум с водещото участие на немския оператор Фрапорт спечели международния търг за управление на всички пътнически терминали на летище Анталия, Турция. Фрапорт и турският IC Holding ще управляват терминала за вътрешни линии, както и първия международен терминал, от средата на септември 2007 г.

През септември 2009 г. консорциумът ще поеме управлението и на втория международен терминал на летище Анталия, който сега се управлява от IC Holding. Концесията за управление на всичките 3 терминала изтича през 2024 г.

Консорциумът ще плати общо за целия срок на концесията 2,37 млрд. евро, като 3 % от сумата е дължима веднага след подписването на договора. След поемането на управлението на терминалите, останалата сума ще се изплаща на вноски по време на целия срок на договора до 2024 г.

IC е турска строителна компания, която през последните години се превърна във водещ предприемач в сферата на недвижимите имоти. Освен терминал 2 на летище Анталия, IC управлява редица хотели в едноименния курорт и наскоро спечели концесия за развитието на пристанище Истанбул.

Председателят на управителния съвет на Фрапорт, д-р Вилхелм Бендер, определи спечелването на търга в Турция като “още един пример затова как успешно предоставяме нашето ноу-хау по света.” Само преди няколко дни компанията подписа споразумение за инвестиция на летище Ксиан в Китай. “Продължението на нашия ползотворен и дългосрочен ангажимент в Анталия, заедно с нашия нов партньор IC, ще създаде още по-големи възможности за международния бизнес на компанията”, каза още Бендер.

През 2006 г. летище Анталия е посрещнало 14,8 млн. пътници, тъй като то е основен туристически вход към турската ривиера. След като Фрапорт приложи т. нар. СУП проект /Строителство, управление, прехвърляне/ на летището в Анталия през 1998 г., трафикът на пътници е нараснал със 130 %, което прави повече от 12 % ръст годишно.

През миналата година немско-българският консорциум между Фрапорт и “БМ Стар” спечели 35-годишна концесия за управлението на морските летища във Варна и Бургас. През този период смесеното дружество “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” ще инвестира общо 403 млн. евро за изграждането на терминали, разширяването на самолетните стоянки, оборудване и т.н.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg