Кратка история на проекта Бургас-Александруполис

1130
Кратка история на проекта Бургас-Александруполис

От БНТ направиха един кратък поглед към историята на проекта Бургас-Александруполис. Той е замислен преди близо 14 години. Целта е да се транспортира руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море.

Трасето е заложено като алтернативен транспорт на руския петрол, който да заобикаля танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите и да създаде нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари. За целта трябва да се изгради петролопровод с дължина 279 км през Черно море, който на българска територия стъпва в порт Бургас.

С капацитет 35 милиона тона годишно, който да се увеличи до 50 млн. тона. Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис беше подписано в Атина на 15 март 2007 г. в присъствието на руския президент Владимир Путин, българския министър-председател Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис.

Собственик на тръбопровода според договореностите трябваше да бъде специално създадена международна проектна компания, в която дяловото участие на трите държави да бъде както следва - по 24.5% за България и Гърция и 51 на сто за Русия.

Тези дни руският министър на енергетиката заяви, че Москва може да замрази проекта за петролопровода Бургас-Александруполис заради забавянето на България.

"Не казвам, че ще го спрем, а че ще го замразим, докато не разберем каква е позицията на българската страна и ще спрем да финансираме проекта", заяви Сергей Шматко пред руската информационна агенция Новости, цитирани от БНТ.

Според него в бюджета на Русия има средства за потролопровода и те трябва да бъдат изразходзвани до края на тази година. Агенцията припомня, че в края на 2009 година България е обявила, че условията по договора не са икономически изгодни за страната, София, според РИА "Новости" е обвинила за пропуските предходното правителство.

Медията цитира и думите на руския енергиен министър "Днес трябва да заявим, че проектът Бургас-Александруполис на практика е замразен". Държавната руската компания Транснефт подчерта, че забавянето на плащанията на София създават проблеми за проекта.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg