Кредитирането в Източна Европа започва да се възстановява

666
Кредитирането в Източна Европа започва да се възстановява

Кредитирането за малкия бизнес в Източна Европа показва слаби признаци на възстановяване. Необходимо е засилване на държавната подкрепа, за да се предотврати спираловидното нарастване на броя на фалитите и кредитната неплатежоспособност, които биха могли да възпрепятстват растежа на икономиката, отбелязва Reuters в икономически анализ за региона.

В страни като Унгария и Чехия, чиято икономика е доминирана от чуждестранни компании износители, широките вериги от по-малки местни доставчици имат важно значение за усилията за настигане на развитите западни държави.

Консерватизмът на банките в региона обаче, който се появи след като миналата година притокът на евтини чуждестранни пари спря, направи малките компании уязвими от спада в поръчките и свиването на бизнеса.

Засега Полша е единствената страна в региона, която не отчита свиване на икономиката. Броят на фалитите е много по-малък в сравнение с фалитите в Унгария, чиято икономика вероятно ще се свие с 6.7 на сто през 2009 г. и отново ще отчете растеж едва през 2011 г.

Резултатите на унгарските и чешките компании принуждават ръководството им да съкращава служители и да отлага инвестиции. Много от тях може би скоро ще фалират, ставайки жертва на слабия пазар, недостатъчното кредитиране и намаляването на паричните резерви, твърдят представители на бизнеса и банкери.

Банките вече на практика не отпускат нови кредити.

Малките и средни компании в Унгария, Полша и Чехия осигуряват работа на 60 до 70 на сто от населението и близо половината от производството и бюджетните приходи, което ги прави жизненоважни за възстановяване на региона след кризата, отбелязва Reuters.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg