Кредитните потоци в развиващите се европейски страни в размер на 341 млрд. долара за 2006 г.

342
Кредитните потоци в развиващите се европейски страни в размер на 341 млрд. долара за 2006 г.

Развиващите се европейски пазари са получили кредитни потоци в размер на 341 млрд. долара през изминалата година, което е повишение от 47% на годишна база, посочиха изнесени данни на Международната Банка за Сетълменти.

Бумът на отпусканите кредити в развиващите се държави в Европа се е предопределил от повишението на реалните заплати и потребителските разходи.

Над 60% от новите кредити са били насочени към развиващите се пазари през последните три месеца на годината, сочат още изнесените данни.

Така развиващите се страни в Европа са изместели Азия като регион с най-много отпуснати кредити, сочи още статистиката.

Водещи по размер на нови кредити са били страни като Румъния, Русия, Малта, Кипър, Турция, Полша, Унгария и Украйна, сочи още статистиката. Заемите в евро са възлезли на 44% от общите, а тези в долари на 31%, според данните.

На фона на ръста на кредитите значително повишение към развиващите се европейски страни са регистрирали и нетните капиталови потоци. Те са достигнали рекордните 647 млрд. долара през изминалата година, но темпът им на нарастване започва осезателно да се забавя.

В същото време изминалата година е била петата поредна година на ръст на развиващите се икономики от над 5%, което е безпрецедентно за последните 5 години. За сравнение, по последни данни световната икономика е регистрирала ръст от 4% през изминалата година, а този на развиващите се икономики значително го е превишил, възлязъл на 7.3%.

За следващите две години ръстът на развиващите се икономики се очаква да се забави до 6.7% през настоящата и 6.2% през 2008 година, според изнесения доклад.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg