Кредиторите искат от Гърция още по-непосилен пакет мерки

2373
Кредиторите искат от Гърция още по-непосилен пакет мерки

Международните кредитори искат от правителството в Атина до края на годината да прехвърли 30 хиляди държавни служители в т. нар. "трудов резерв", откъдето след година-две ще бъдат уволнени, други 25 хиляди служители да бъдат уволнени догодина, а до 2015 г. от държавния сектор да бъдат изтеглени общо 150 хиляди чиновници, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Представители на кредиторите от тройката - ЕК, ЕЦБ и МВФ, са в Атина, където започнаха преговори с правителството за уточняване на подробностите по втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро, одобрен от лидерите на еврозоната в края на октомври. Експертите проверяват изпълнението на разчетите в бюджета за тази година, като се мотивират, че исканията им са продиктувани от ангажиментите, поети от правителството.

По този повод в. "Елефтеротипия" пише, че финансовият министър Евангелос Венизелос бил поискал нов мандат, за да може кабинетът да прокара поредния непосилен пакет от мерки за икономии, тъй като това се налага заради отклонения в бюджета за 2011 г. Според министъра "тежестта от изпълнението на бюджета за 2012 г. трябвало да бъде поета от ново правителство и одобрението му да стане с участието на гражданското общество". Венизелос призовал политическите партии в страната да излязат с предложения по този въпрос.

В. "Вима" посочва, че кредиторите проверяват щателно не само бюджета, но и възможностите за сключване на нов договор по одобрения от еврозоната втори заем за Гърция, а също и по въпроса за размяната на облигации в рамките на схемата за опрощаване на част от дълга на страната. Целта на кредиторите била до средата на януари да бъде постигнато споразумение с Атина.

В. "Та неа" обаче твърди, че дупката в бюджета надхвърля 3 млрд. евро и че във финансовото министерство вече говорят за дефицит от 9.5-10 на сто.

В. "Етнос" помества доклад на МВФ, според който фондът настоявал за ново орязване на пенсиите, за затваряне на 11 големи и 35 по-малки държавни организации, за премахване на данъчните облекчения за домакинства с по две деца, а също и на надбавката за отопление, както и допълнителни мерки за икономии в размер на 7.7 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg