Кризата и бъдещето, според Алексей Кудрин

406
Кризата и бъдещето, според Алексей Кудрин

Вицепремиерът и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин прогнозира на конференцията „Капиталов пазар. Русия на фона на световната финансова криза“ в Москва, че „по-нататъшно укрепване на рублата на практика няма да има.“ Той отбеляза, че този фактор, както факторът понижение на цената на петрола и стабилизирането на бюджетните разходи на приемливо равнище, ще доведат до отлив на спекулативен капитал, съобщава Interfax.

По думите на вицепремиера във времето на висока инфлация и укрепване на националната валута „ние стимулираме спекулативния капитал, който се вля на пазара ни. Сега, когато рискът се повиши, а ликвидността намаля, много чужди играчи излязоха“. Според него точно спекулативния капитал е в основата на ръста на фондовия пазар от предходните години.

Алексей Кудрин не изключва възможността за падане на цената на петрола до 70 щ.д. за барел. „Смятам, че съществува вероятност, цените да се върнат до 70 щ.д.,“ каза той пред журналисти. Въпреки това той смята за по-възможен сценарий за колебание на цените около 90 долара за барел.

Министърът на финансите изрази мнение, че в близко бъдеще производителите трябва да очакват голямо понижение на цената на петрола. „Ще очакваме понижение в търсенето на енергийни ресурси, което ще доведе до спад на цената,“ каза той. Според него в начален етап на забавяне на икономиката обикновено се наблюдава увеличение на цената на петрола, защото инвеститорите пренасочват ресурса си към суровини. Сега това не се случва заради кризата с ликвидността.

Кудрин успокои участниците във форума, че балансът на федералния бюджет е разчетен за цена на петрола от 70 долара за барел, т. е. няма опасност от възникването на бюджетен дефицит при спад на цените.

Според Кудрин рецесията в Щатите може да настъпи по-бързо и да е далеч по-остра, ако планът за спасения на финансовия министър Хенри Поулсън не бъде приет.

„Планът няма да може да промени основната тенденция за забавяне на икономиката на САЩ, но ако той не се приеме, то рецесията може да се приближи и да бъде по-остра. Смятам, че планът на Поулсън е необходим и това е отговорността на САЩ пред другите държави, защото ако кризата в Щатите се задълбочи, тя ще удари финансовите системи на другите държави,“ смята той.

Според него „правителството на САЩ и американските данъкоплатци са длъжни да заплатят тази цена, за да не се влоши положението в други страни. Рецесията в САЩ ще се отрази на световната икономика, развиващите се пазари и Русия“ Кудрин допълни, че всички ключови политици на САЩ споделят това мнение.

Позовавайки се на прогнозата на МВФ, министърът отбеляза, че ръста на американската икономика за 2008 г. ще е 0.5%, а през 2009 г. - 0,6%. „Мисля, че следващата година ръстът ще е по-слаб и прогнозите ще се преоценят,“ смята руския министър на финансите. Според него възстановяването на американската икономика ще започне през 2010 г. По отношение на страните от Г-8 по оценка на Кудрин могат да покажат през 2009 г. най-ниският ръст за последните 5-7 години.

Когато става дума за руската икономика, Алексей Кудрин отбеляза, че ще се наблюдава известно охлаждане и понижение на темповете на растеж на паричната маса и обемите на кредитиране. В частност темпът на ръст на паричната маса ще се снижи от 50% до 30%, а кредитирането от 50 до 30-35%.

Финансовият министър каза пред журналисти, че световната финансова криза може да повлияе и на ръста на БВП на Русия. По оценка на Кудрин запланувания за 2009 г. ръст от 6.7%, БВП може да нарасне с 5.7%.


Той посочи, че отливът на капитали от РФ продължава, във връзка с ликвидните проблеми на световните пазари. Той посочи, че отливът е все още в допустими граници, но отказа да съобщи конкретни цифри.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg