Кризата - шанс за гърците

1004
Кризата - шанс за гърците

Представителката на гръцката опозиция Дора Бакояни е категорична: "Днес вече знаем кои бяха грешките, които доведоха страната до това положение и сме твърдо решени да излезем от кризата, придавайки друг облик на Гърция. Освен това сме наясно, че Гърция ще върне парите, които е взела назаем от ЕС."

"Гърците винаги превръщат кризите в шансове"

Дали правителството в Атина ще издържи на натиска, който е резултат от решението за предприемане на строги мерки? Дора Бакояни казва: "Съжалявам, че правителството имаше нужда от толкова много време, за да бъде готово да предприеме строгите мерки. Ако решението за тях беше взето седем месеца по-рано, ситуацията днес щеше да е много по-лека. Но вярвам, че гръцкият народ е наясно, че няма друг изход. И понеже няма друг изход, ние ще трябва да помислим как да превърнем излизането от кризата в шанс за Гърция. Китайците казват, че едната част от кризата представлява опасност, а другата - шанс. Досега ние гърците, от историческа гледна точка, винаги сме показвали, че превръщаме кризите в шансове. Именно това трябва да направим и сега."

Според Дора Бакояни вина за кризата несъмнено има самата Гърция, но не само в нея се крие причината за тежкото положение на страната: "Трябва да бъда честна и да кажа, че Германия и Европа също се колебаха дълго време. Това, разбира се, не беше от голяма полза за Гърция. В германския печат ние сме представяни като "черната овца" на Европа, което, според мен, е нечестно. Да, ние не написахме домашното си, да, ние трябва да работим много повече. Това е ясно. Но не бива да забравяме, че самата Еврозона не беше подготвена за криза.

Повече единна Европа

Относно притесненията за сигурността на еврото Дора Бакояни е категорична: "Говори се, че може да се стигне до изключване на дадена страна от Еврозоната. Това обаче е погрешен анализ. Еврозоната трябва да се наблюдава като едно цяло. Само така еврото може да бъде истински стабилно. Радвам се, че Европа взе решение в полза на спасителния план от 720 милиарда евро, защото това означава, че има политическа воля. А онова, от което имаме нужда в момента, е повече, а не по-малко единна Европа."

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg