Кунева планира две големи проверки за защита на европейските потребители

369
Кунева планира две големи проверки за защита на европейските потребители

Еврокомисарят Меглена Кунева ще организира две големи проверки за защитата на европейските потребители през 2008 година. Те ще бъдат в областта на финансовите услуги и за разликата в цените на електронните изделия в различни страни на Европейския съюз, съобщи Кунева на пресконференция с български журналисти в Букурещ, предаде БТА.

Еврокомисарят обясни, че повод за първата проверка са много сигнали за често обвързване на предоставянето на банкови кредити с други финансови продукти - например застраховки. Това, в много случаи, става без да се пита потребителят, каза Меглена Кунева и отбеляза, че Европейската комисия се стреми потребителите винаги да са наясно за какво плащат и може ли да сменят банката за по-изгодна оферта.

Втората голяма проверка през тази година ще е свързана с цените на електронните изделия - видеокамери, фотоапарати и други, които би трябвало да са близки в различните страни от Европейския съюз. На практика обаче се оказва, че има 30 на сто разлика в цените на тези продукти в Холандия и в Белгия, каза Меглена Кунева. Това може би е нормално, може би - не, проверката ще покаже, но често пъти събраната информация за такива цени показва, че има т. нар. мълчалив картел, посочи Кунева. Тя допълни, че Еврокомисията няма да определя цените - това е роля на пазара, но няма да допусне европейският потребител да бъде мамен.

Меглена Кунева съобщи в Букурещ, че резултатите от проверката на услугите на авиокомпаниите ще станат известни през март. Тогава - след изтичане сроковете на процедурите в някои отделни държави, ще стане известно кои компании системно лъжат, посочи еврокомисарят.

Меглена Кунева откри в румънската столица Европейски потребителски център, който, по думите й, ще е полезен и за русенските граждани, които често пазаруват в Букурещ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg