Купувачът на Люблянската фондова борса ще бъде избран в петък

427
Купувачът на Люблянската фондова борса ще бъде избран в петък

Купувачът на Люблянската фондова борса ще бъде избран в петък измежду Виенската фондова борса и Атинската фондова борса, предава Reuters, позовавайки се на компания представляваща словенската борса.

"В петък окончателните оферти ще бъдат отворени и купувачът ще бъде избран. Минималната цена е 600 евро (930 долара) на акция, но очаквам, че офертите ще са по-високи", заявява пред Reuters Андрей Зейн, управляващ директор на Arkas.

Цена от 600 евро на акция би оценила цялата борса на 20.1 млн. евро.

Операторите на фондовите борси в Атина и Виена бяха избрани през април като окончателни кандидати за 81-процентния дял от Люблянската борса, който се продава. Другите кандидат-купувачи бяха Варшавската фондова борса и скандинавският борсов оператор OMX.

Зейн е обявил, че договорът за закупуване ще бъде подписан следващия вторник.

Успешният купувач ще бъде избран въз основа на най-високата оферта, тъй като кандидатите вече са се съгласили на останалите условия, включващи запазване на седалището на борсата в Словения и по-нататъшно развитие на капиталовите пазари в страната, казва Зейн.

Офертите могат да достигнат до 1 000 евро на акция, според местните медии.

Борсата е собственост основно на местни банки и брокерски къщи. На нея се търгуват 187 емисии ценни книжа, а пазарната капитализация на листваните компании възлиза на 21.8 млрд. евро.

Миналата година собствениците на борсата отхвърлиха офертата на OMX, която предлагаше 125.19 евро на акция, оценявайки цялата борса на 4.2 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg