Лъч надежда: Германската икономика се завърна към растеж

532
Лъч надежда: Германската икономика се завърна към растеж

© Pixabay

Германската икономика се завърна към растеж през първото тримесечие на тази година в резултат на по-високо потребление и активизиране в строителния сектор.

Въпреки този лъч надежда, немските власти са изправени пред тъмни дни поради глобалните търговските спорове, които могат сериозно да навредят на най-голямата европейска икономика.

Брутният вътрешен продукт на Германия записа ръст от 0.4% спрямо последното тримесечие на миналата 2018 г., обяви Федералната статистическа служба, цитирана от Reuters. На годишна база, календарно изгладените данни сочат растеж от 0.7%. Резултатите са в тон с очакванията на пазарите.

Икономическият министър Петер Алтмайер посочи, че данните представляват „първи лъч надежда” след две последователни тримесечия без растеж, но въпреки това е прекалено рано за спокойствие.

„Международните търговски спорове все още не са разрешени. Трябва да направим всичко възможно да намерим приемливи решения, които позволяват свободна търговия”, казва Алтмайер.

САЩ и Китай екслалираха търговския конфликт помежду си, като Пекин обяви през тази седмица нови мита за внос на стоки от САЩ, след като Вашингтон, от своя страна, вдигна митата за внос от Китай.

И двете страни са важни пазари за Германия, което означава, че новите мита оказват вреда и на немския износ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да увеличи митата за внос на коли от Европа, което автоматично ще удари Германия.

Алтмайер - доверено лице на канцлера Ангела Меркел, повтори призива за подкрепа на компаниите чрез намаляване на данъците. Финансовият министър Олаф Шолц обаче не смята, че намаляването на данъците е уместно решение.

Официалните данни посочват, че растежът се дължи главно на скок в потреблението на германските домакинства и раздвижване в строителния сектор.

Корпоративните инвестиции в оборудване и машини също допринасят за положителния резултат, докато правителствените разходи записват леко отстъпление.

Смесени сигнали

„Търговското развитие изпраща смесени сигнали, като износът и вносът се повишават през тримесечието”, посочват от официалното статистическо звено на Германия, оставяйки отворен въпроса до колко нетната търговия има позитивен ефект върху БВП.

Статистиката потвърждава свиването на германската икономика с 0.2% през третото тримесечие на миналата година и стагнацията, отчетена през последните три месеца на 2018 г.

„В нормални времена днешните данни за растежа биха били достатъчен повод за ревизия нагоре на прогнозите за БВП”, посочва анализатор от DekaBank.

„Но в сянката на сериозните заплахи за световната търговия, икономистите навярно ще задържат прогнозите си”, добавят от институцията.

Германските износи страдат и от спад в чуждестранното търсене и несигурност, провокирана от хаотичното напускане на Великобритания на ЕС.

Правителството прогнозира, че растежът през 2019 г. ще бъде в размер на 0.5%.

Това би бил драстичен спад в годишния растеж, тъй като през 2017 г. БВП на страната добави 2.2%, а през 2018 г. нарасна с 1.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg