Лихвеният спред в Румъния намалява наполовина за последните три години

402
Лихвеният спред в Румъния намалява наполовина за последните три години

Спредът между лихвите по кредитите и депозитите в Румъния е намалял наполовина за последните три години, сочат данни на румънската национална банка.

В началото на 2004 година той е възлизал на значителните 15 процентни пункта, докато през януари тази година се е понижил до по-малко от седем процентни пункта.

Най-значителното понижение на лихвите по кредитите в северната ни съседка е станало реалност през 2005 година в сравнение с предходната, като намаляването на лихвите по тях със 7 процентни пункта през годината е било частично компенсирано от лекото им повишение през изминалата година.

За сравнение, дори и новите кредити, отпускани от търговските банки през януари тази година са били с леко по-висока лихва от тези през август 2006 година.

Намаляването на лихвения спред е било дори по-осезателно при корпоративните клиенти, борбата за които между банките в страната е била ожесточена. Лихвеният спред за такъв род клиенти е намалял от 11 процентни пункта през 2004 година до 4.6% към януари тази година.

В основата на понижението на лихвения спред между кредитите и депозитите на търговските банки в Румъния е била силната конкуренция между банките за клиенти, както и навлизането на много нови чуждестранни банки на бързоразвиващия се банков пазар в страната.

Намаляването на лихвите по кредити в местна валута е допринесло за значителното им повишение през изминалата година.

В резултат на намаляването на спреда, който е основен източник на доходи за банките, печалбите на румънските финансови институции са забавили значително ръста си. Най-голямата румънска банка - BCR е отчела повишение в печалбата си за изминалата година от едва 5%.

Печалбата на третата най-голяма банкова институция в страната - Raiffeisen е регистрирала минимално повишение от едва 1.1% за изминалата година.

Ръстът в обема на кредитите, отпускани от банките, не е бил достатъчен за преодоляването на негативния ефект от намаляването на лихвения спред.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg