Литва, Латвия и Естония с опасност за силно забавяне на ръста и отлив на инвестиции

423

Балтийските държави Литва, Латвия и Естония трябва да предприемат бързи действия за справяне с инфлацията и да ограничат бързия темп на нарастване на кредитите в страната, в противен случай страните рискуват забавяне на темпа си на растеж и отлив на капитали, коментират анализатори.

Вчера в усилията си да ограничи ръста на инфлацията централната банка на Латвия завиши равнището на лихвите в страната с 50 базисни пункта до 5.5% на годишна база, като от там прогнозираха задълбочаване на икономическия "дисбаланс" в страната.

На шести март от рейтинговата агенция Fitch Ratings предупредиха за евентуално "прегряване" на икономиките на трите балтийски страни, което може да доведе до "твърдо приземяване" на икономиките им след ускорения им ръст през последните години, както и до занижаване на кредитните им рейтинги.

Според Ларс Кристенсен, анализатор в Danske Bank в Копенхаген, става все по-невъзможно плавното "приземяване" на латвийската икономика, като той препоръчва на клиентите на банката да хеджират позициите си на борсата в страната.

През четвъртото тримесечие икономиката на страната регистрира ръст от 11.7%, на фона на средния за икономиката на еврозоната от 3.3%, като външният дисбаланс в страната продължи да се задълбочава.

Основната част от ръста в страните от региона се е предопределила от ръста на ипотечните заеми, което носи опасност от финансова криза при евентуално силно поевтиняване. Цените на недвижимата собственост в столицата на Литва например, вече превишават тази на градове като Копенхаген, Стокхолм или Берлин, като подобна е ситуацията и в столиците на другите две балтийски държави.

Ръстът на отпусканите кредити в Литва възлезе на 48.9% на годишна база през 2006 година, докато този в Латвия нарасна с 56% през третото тримесечие на миналата година.
Анализаторите сочат Литва, като най-слабо податлива на евентуално силно забавяне на ръста на икономиката, на фона на забавянето на търсенето на недвижимите имоти и ипотечните кредити през втората половина на годината. Такива симптоми обаче, все още не се наблюдават в Латвия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...