"Лукойл-Беопетрол" е все по-близо до напускане на сръбския пазар

1380
Руската нефтена компания "Лукойл-Беопетрол" е все по-близо до напускане на сръбския пазар, пише днес белградският вестник "Политика", като отбелязва, че засега информацията не е потвърдена.

Звучи невероятно, но компания от такъв калибър не е успяла да се справи напълно на обективно малкия сръбски пазар, пише изданието.

Вестникът посочва, че за четири години в Сърбия компанията търпи загуби, като неотдавна те достигнали връхната си точка с намаляване на заплатите на работещите във фирмата, неспазване на сроковете за реализация на договор за покупкопродажба на компанията, заради което е трябвало фирмата да плати глоба от 35 милиона евро, а акциите на компанията на белградската борса непрекъснато падат.

"Лукойл" закъснява с модернизацията на бензиностанциите. И за обикновения наблюдател е ясно, че конкуренцията ги изпревари, въпреки че в началото бе далеч зад тях. "Лукойл" започна бизнеса си в Сърбия с повече от 170 бензиностанции, а останалите петролни компании трябваше да ги строят.

Директорът на "Лукойл - Беопетрол" Пламен Попов каза недвусмислено, че след приватизацията компанията работи в условията на монополистичен пазар, тъй като наредбата за забрана на внос на нефтени продукти все още е в сила, а държавата регулира цените на нефтените дериватите, което намалява пространството за маневриране с цел печалба.

Като причина за лошите резултати той посочва още, че през 2003, когато е купен "Беопетрол" компанията е имала загуби за около 489.8 милиона динара (едно евро е около 80 динара). Днес, когато акциите на "Лукойл" падат Попов твърди, че капиталът на фирмата е пет пъти по-голям, отколкото когато компанията е била купена.

Работещите в компанията настояват да им бъдат изплатени заплатите, а заради лошите финансови резултати личните им доходи са намалели с 20 до 25 процента. Според изданието "Лукойл" няма да участва в търга за приватизация на сръбската нефтена компания "НИС".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg