Магистрален пръстен ще свързва 8 черноморски държави

1286
Магистрален пръстен ще свързва 8 черноморски държави

Магистрален пръстен ще свързва 8 черноморски държави. България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна ще бъдат свързани с магистрален път, който ще гарантира безопасност, скорост и удобство на транспорта.

Това предвижда одобреният от правителството Меморандум за разбирателство за координирано развитие на Черноморския магистрален пръстен (ЧМП) между страните-членки на Организацията на Черноморско икономическо сътрудничество.

Документът е част от действията по създаването на Черноморски рингов коридор, мултимодална транспортна мрежа, и включва поддържане, реконструкция, благоустрояване, осъвременяване и ново изграждане на основна и спомагателна пътна инфраструктура.

Дължината на ЧМП е приблизително 7000 км. Основният маршрут може да преминава през градовете Истанбул (Турция) – Самсун (Турция) – Трабзон (Турция) – Батуми (Грузия) – Поти (Грузия) – Новорусийск (Русия) – Ростов на Дон (Русия) – Таганрог (Русия) – Мариопол (Украйна) – Мелитопол (Украйна) – Одеса (Украйна) – Кишинев (Молдова) – Букурещ (Румъния) – Хасково (България) – Одрин (Турция) – Истанбул (Турция) и Комотини (Гърция) – Александруполис (Гърция) – Истанбул (Турция).

Предвидено е финансирането на изграждането и реконструкцията на ЧМП да става от национални фондове и бюджети, както и от различни капитали, идващи от частния сектор. То може да се осигурява и чрез фондове на ЕС и заеми от ЕИБ, ЕБВР, Световната банка и др. банки и фондове.

С друго решение правителството утвърди Меморандума за разбирателство за развитие на морските магистрали в региона на ОЧИС. С документа се цели подобряване на съществуващите морски връзки, създаване на реална алтернатива на сухоземния транспорт, както и подобряване на достъпа до периферии и островни региони и държави.

Сътрудничеството ще се състои в насърчаване и улесняване обмена на информация между пристанищните администрации, организации и други заинтересовани органи на държавите от ОЧИС в областта на транспортните дейности, логистика и инфраструктура, насърчаване на обучението на пристанищен персонал и на обменът на знания, опит и добри практики между пристанищата на държавите от ОЧИС и от ЕС.

Меморандумът предвижда още идентифициране на проекти от общ интерес, гарантиране на свободна и честна конкуренция в международния превоз между превозвачи от всички държави на ОЧИС, улесняване на достъпа до всички видове транспорт, подобряване на морската безопасност и сигурност.

И двата документа бяха подписани в Белград на 19 април 2007 г. по време на 16-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на ОЧИС.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg