Македония обмисля седемчасов работен ден

436
Македония обмисля седемчасов работен ден

Съюзът на синдикатите в Македония е предложил намаляване на работната седмица от сегашните 40 на 35 часа, като средство за увеличаване на броя на работните места, съобщава македонският вестник "Шпиц" днес.

Според съюза, ако всички трудово заети работят по един час по-малко дневно, ще се получи разлика от 260 хиляди работни часа, което би осигурило работни места на още 37 хиляди души. От това ще имат полза и работодателите, защото работещите по седемчаса ще имат по-голяма продуктивност на работните си места, смятат синдикатите.

Според Шпиц правителството е готово сериозно да разгледа това предложение, когато му бъде представено от Съюза на синдикатите. Вестникът цитира новия министър на труда и социалната политика Джелал Байрами, който казал, че решение по този въпрос ще бъде взето, след като експертите сериозно проучат всичките му аспекти.

Вестникът цитира и представител на бизнеса, който смята, че намаляването на работния ден на 7 часа няма да увеличи продуктивността. Само активните капиталовложения могат да
укрепят индустрията и да създадат нови работни места, добавил бизнесменът .

Вестниците "Вечер" и Утрински весник" пишат за рекорден търговски дефицит, който е отбелязала Македония за първите шест месеца на тази година.

По данни на Държавния статистически институт той е достигнал 1.5 милиарда долара. През този период Македония е изнесла стоки за 2 милиарда долара, и е внесла за 3.5 милиарда
долара.

Най-много македонски стоки са били изнесени за страните от ЕС - 60.1 на сто от целия износ и за държавите от Западните Балкани - 34.5 на сто. Страните от ЕС заемат първо място и във
вноса, от там са пристигнали 46.9 на сто от внесението стоки, следвани от развиващите се страни- 32.4 на сто.

Според търговският обмен Македония най-успешно търгува със Сърбия, Германия, Русия, Гърция и България - на тези пет страни се пада 51.5 на сто от общия търговски обмен.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg