Македония с остра реакция срещу Гърция заради мигрантите

1900
Македония с остра реакция срещу Гърция заради мигрантите

Република Македония е застрашена от нелегална миграция, идваща от територията на Европейския съюз и зоната на Шенген. Това каза македонският президент Георге Иванов след разширено заседание на Съвета по Национална сигурност тази нощ в Скопие. (

Срещата бе свикана ден след организираното нахлуване на над 1000 мигранти от Гърция в западната ни съседка, предаде  БГНЕС.

"Снощи се стигна до инцидент на южната ни граница. Огромен брой мигранти и чужди граждани от територията на ЕС и зоната на Шенген направиха опит за нелегално преминаване на държавната граница, извън официалните гранични пунктове в зона, където е обявено извънредно положение. Силите ни за сигурност се справиха успешно със ситуацията. Поздравявам тяхната успешна, своевременна и без да използват сила отговорна реакция", каза Иванов.

Според него съвсем очаквано е било, след затварянето на "Балканския коридор" за мигранти, да се увеличат опитите за насилствено и нелегално влизане в Република Македония. (

"Но това, което лично не съм очаквал, са крайно некоректните действия, които застрашават цялата регионална сигурност. Република Македония не е нито член на ЕС, нито на НАТО, нито на Шенген и не може да бъде жертва на последствията от липсата на единна европейска политика", подчерта президентът и поясни, че властите в нито една държава от мигрантския маршрут не може да се превръщат в пасивни наблюдатели на подобни инциденти.

Най-добрият сигнал в тази ситуация е да се сложи край на прехвърлянето на допълнително мигранти в лагерите край граничната линия. Иванов смята, че поради липсата на комуникация и сътрудничество между политиците и служителите от органите за сигурност на Република Македония и Гърция и невъзможността да се създадат съвместни екипи се стигнало до тази ситуация.

"Ако не започнем веднага сътрудничество, каквото трябва да има между две съседни държави, подобни инциденти ще има и те ще бъдат все по-сложни. Република Македония доказа, че е готова за всякакви сценарии и няма да позволи увеличаване на рисковете за сигурността си при тази мигрантска криза", подчерта държавният глава и повтори, че страната ще предприеме всички необходими мерки за защитата на държавните граници и гарантиране на националната сигурност.

Македонските сили за сигурност и в бъдеще, както и досега, отговорно и професионално ще се справят с бежанската криза. Република Македония ще има хуманно отношение, както и досега, когато през нейна територия минаха над един милион бежанци, каза още президентът. 

Георге Иванов съобщи, че ще проведе телефонни разговори с премиерите и президентите на страните от този коридор, които участват във вземането на решения в Съвета на ЕС за справяне с мигрантската криза, както и с президента на Европейския съвет и Холандия, която председателства ЕС в момента.

Република Македония и в бъдеще ще действа съгласно решенията на Съвета на ЕС, ще следи внимателно действията на останалите държави от Балканския коридор и няма да позволи да има нелегално преминаване на границите на Македония, предупреди Иванов.

Македонският президент изрази удовлетворението си от отговорното поведение на всички участници в разширеното заседание на Съвета по национална сигурност.

Властите в Скопие са върнали почти всички над 1000 нелегални мигранти, които властите в Гърция организирано вкараха на територията на Република Македония в понеделник след обяд през Сува река, недалеч от село Моин. Мигрантите бяха насочвани и подпомагани от служители на неправителствени организации, а гръцките полицаи наблюдаваха нарушаването на държавната граница, без да се намесват. На мястото бяха докарани над 30 гръцки журналисти.

Всичко по темата Кризата с мигрантите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg