Македония се ангажира да започне изграждарнето на своята част от коридор 8

704
В рамките на мандата на това правителство Македония ще започне изграждането на своята част от трасето по международен транспортен коридор номер 8. Този ангажимент пое днес македонският министър на транспорта Миле Янакиески на среща с българския министър на транспорта Петър Мутафчиев в Охрид, съобщи БТА.

На съвместен брифинг след представяне на целия проект за изграждане на коридора, Янакиески уточни, че за ЖП участъка, който страната има да изгражда от македонската граница през Крива Паланка, Беляковци, Куманово до Скопие, има вече изготвен проект, с който ще кандидатстват за предприсъединителните фондове на ЕС за около 220 милиона евро.

За българския участък от трасето, който е София-Радомир-Кюстендил-Гюешево, финансирането е осигурено, подчерта министър Мутафчиев. На България предстои изграждането на 2.5 км железопътна отсечка от Кюстендил до Гюешево и около 100 метра тунел в пограничната част, уточни той.

Двамата министри се споразумяха днес сформираните работни групи по проекта за коридор номер 8 да изготвят всички технически детайли и точни финансови разчети, които да бъдат представени на срещата на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която ще се състои на 15 и 16 октомври т. г. във Варна.

На тази среща транспортните министри на четирите страни, участващи в коридор номер 8 - Италия, Албания, Македония и България, ще представят съвместно разчетите си на вниманието на Европейската комисия, на която ще разчитат за финансова подкрепа.

Министър Мутафчиев и министър Янакиески подчертаха още значението на коридор 8, който свързва пристанище Дуръс и Вльора през Тирана, Скопие и София до черноморските пристанища Варна и Бургас, за подобряване на регионалните икономики, социалните политики, околната среда и развитието на интермодалния транспорт.

Цялостното изграждане на коридор 8 се предвижда да бъде осъществено в рамките на 15 години. Министър Мутафчиев даде оптимистична прогноза, съкръщавайки този срок до 2013 година. Необходимите инвестиции за изграждане на железопътната част от трасето са от порядъка на 1 милиард 166 милиона евро. 21 процента от тези средства или близо 240 милиона евро се предвиждат за изграждане и подобряване на инфраструктурата по коридор номер 8 на българска територия.

Министър Мутафчиев и македанският му колега Янакиески подписаха съвместна декларация за ускорена реализация на проекта за свързване на ЖП мрежите на България и Македания като ключов елемент от Паневропейския транспортен коридор номер 8.

В нея те се обръщат към международните финансови институции за осигуряване на необходимите средства и техническа помощ за изпълнението на проекта за изграждане на липсващите участъци от железопътните мрежи по дължината на коридор номер 8.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg