Македонците ни изпреварват по заплати

347
Македонците изпреварват българите по равнището на средните си месечни доходи, пише днес скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА. Със средни заплати съответно от 234 и 202 евро, гражданите на двете държави са на предпоследно и последно място в листата на страните от региона, посочва изданието в информация, която е озаглавена "Македонските заплати по-високи от българските".

Най-добре платени са хърватите с месечни доходи от 650 евро. Следват сърбите, където средната заплата възлиза на 350 евро, твърди изданието.

Според оценката на сръбските икономисти, макар Сърбия да има най-висока степен на безработица в региона, относително високото ниво на доходите се дължи на структурата на платежния баланс, но и на продуктивността в индустрията, която миналата година възлизаше на 14.2 процента. В Сърбия миналата година е бил намален броят на работещите, което е повлияло на ръста на средната заплата в страната.

Макар средната заплата в Сърбия да е по-висока от заплатите на гражданите в Румъния /304 евро/ и в България /202 евро/, това не означава, че с нея може да се купят повече стоки.

В Хърватия цените са по-високи, отколкото в Сърбия. В България и в Босна и Херцеговина цените са малко по-ниски от тези в Сърбия. Средната босненска заплата е 275 евро, а средната заплата в Черна гора е 323 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg