Мартин Хъчинсън: България и Румъния са бедни и зле управлявани

645
Мартин Хъчинсън: България и Румъния са бедни и зле управлявани

Всеобщата криза на ликвидности прави особено уязвими страните от Източна Европа, твърди икономическият анализатор Мартин Хъчинсън в статия, поместена в електронното издание на в. Le Monde.Според Хъчинсън икономическата жизненост и финансовото равновесие на тези страни са застрашени, но най-вече защото те нямат никакъв опит в подобен род ситуации.

През 70-те години те бяха защитени от превратностите на пазарите от желязната завеса. Днес някои от тях може да предприемат неподходящи мерки и да затънат в политическа нестабилност, посочва анализаторът.

Източноевропейските страни често имат дефицит по текущата сметка и това не е изненадващо, тъй като те масово привличат чужди капитали, продължава публикацията. Растежът им е много динамичен, работната ръка е по-скоро евтина и износът към развитите страни от ЕС е лесен.

В случай на кредитна криза и икономическа рецесия обаче тези потоци отслабват и дори обръщат посоката си. Финансовото напояване може да спре внезапно, отбелязва авторът. Според него не всички страни са еднакво уязвими. Естония, Литва и Латвия бързо модернизираха икономиките си и сега се радват на висок жизнен стандарт.

Дефицитът по текущата им сметка обаче, достигащ 10 процента от БВП, остава много сериозен. Такъв е случаят и с България и Румъния, които наскоро се присъединиха към ЕС, и които са бедни и зле управлявани, подчертава Мартин Хъчинсън. За разлика от тях в
Полша, Словения и Чехия дефицитът по текущата сметка е малък и правителствата са разбрали по-добре логиката на пазарната икономика.

Световната кредитна криза е заплаха за растежа и достъпа до финансиране на Източна Европа, посочва Хъчинсън. Обременена освен това от отрицателен платежен баланс и атмосфера на популизъм и нестабилност, тази част от Европа не е изпадала в толкова нестабилна ситуация от падането на Берлинската стена през 1989 година, така че кризата трябва да се управлява с финес, за да се избегне икономическата катастрофа и неплатежоспособността, заключава авторът.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...