МартЛаар: Естонското чудо се състои в повсеместните реформи, без отлагане

500
МартЛаар: Естонското чудо се състои в повсеместните реформи, без отлагане

Основният принцип на успешната реформа е да се предприемат последователни действия без отлагане, каза днес Мартин Лаар, министър-председател на Естония от 1999 до 2002 г., на годишната среща на бизнеса с правителството "Стани Голям 2", организирана от в. "Капитал" и Handelsblatt.

Премиерът на Естония бе поканен на събитието, за да сподели опита си в превръщането на естонския модел за реформа в образец.

Моделът ни на реформа се счита за успешен, защото засягаше структурни промени във всяка една сфера (пенсионна, здравна, образователна, данъчна, институционална и др.), като цялата реорганизация я проведохме наведнъж, а не на парче, допълни Лаар.

Той посочи, че в момента Естония усвоява успешно средствата от структурните фондове на ЕС, качеството на живот се подобрява постоянно, а страната вече не е в списъка на бедните роднини. През последните години се повишава и качеството на работната сила, което се отразява благоприятно и върху цената на труда.

В резултат на реформите Естония заема и последно място по корумпираност сред новоприсъединилите се страни членки на ЕС.

Тежкият бюрократичен апарат е предпоставка за наличие на корупция, коментира Мартин Лаар. Той препоръча опростяване на бюрократичните изисквания за предприемане на частна инициатива и издаване на необходими разрешителни.

Според него е добре, ако в процесите на вземане на решения има възможно по-голяма публичност и дебати, преди да се предприемат действия, които впоследствие да се окажат неефективни.

Като добър пример за реформите в България той посочи икономическия растеж, както и въвеждането на плоския данък. “Няма държава, която да е въвела плоската данъчна ставка и да е забавила икономическото си развитие. Едва ли и Вие ще бъдете изключение”, допълни той.

Реформата на институциите (да работят по прости правила, които да създадат благоприятна среда за частната инициатива), реформите в образованието и в здравеопазването (не без ефективно публично-частно партньорство) са основните препоръки , които Мартин Лаар отправи към българските си колеги.

Според него решителните реформи са непопулярни за населението, което се отразява върху техния избирателен вот. Никой не е казал, че някой трябва да управлява вечно, а и идва време, когато хората започват да разбират и харесват реформата”, коментира още Мартин Лаар.

В заключение той се обърна към политиците, които се страхуват от непопулярност с призива: “Просто действайте!”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg