Мениджъри на компании от Румънската борса притежават акции за над 200 млн. евро

466
Мениджъри на компании от Румънската борса притежават акции за над 200 млн. евро

Четирима мениджъри на компании, листвани на Букурещката Фондовата Борса, притежават акции за повече от 10 млн. евро в дружествата, които ръководят, а други 12 притежават между 1 и 10 млн. евро, съобщава румънската преса.

Между акционерите-мениджъри се забелязват няколко категории – основатели на компаниите, мениджъри, които са станали акционери посредством програми за служителите или такива, които са купили акции в предприятията управлявани от тях, следвайки американския модел.

Също така стойността на акциите, притежавани от повечето от тях, се е увеличила значително през последната година.

Най-богатият мениджър на борсата в момента е Дан Йоан Поп, председател и изпълнителен директор на занимаващата се с недвижими имоти компания Impact Bucuresti. Поп притежава 30.2% от капитала й, което се изчислява на около 87 млн. евро.

От началото на годината досега цената на акциите, притежавани от него, е нараснала с близо 35 млн. евро, тъй като те се повишиха с 62% на борсата. Кармен Сандулеско, която е главен финансов директор в същата компания притежава 11.3% от капитала й. Стойността на нейните акции се покачи с 13 млн. евро тази година и достигна 32. млн евро.

Това увеличение се дължи главно на това, че компанията увеличи размера на активите от недвижими имоти и по-специално на парцелите земя. Освен това Impact пренасочи дейността си и от строителна компания се преориентира към разработване на проекти, свързани с недвижими имоти, което привлече интереса на чуждестранни инвестиционни фондове.

Друг увеличил богатството си наскоро мениджър е Михаил Сотириу, главен директор на Alumil Rom Industry, производител на алуминиеви профили.

Листването на Alumil на борсата в Букурещ след проведено в края на миналата година първично публично предлагане направи Сотириу един от най-богатите шефове на борсата. Той притежава 24% от акциите й или около 17 млн. евро в ценни книжа.

Друг пример е Драгос Цинка, председател на Flamingo International, който продаде значително количество акции тази година, след като миналата година се оттегли от борда на директорите.

По-голямата част от мениджърите на компаниите, листнати на борсата в Букурещ, са станали акционери по време на масовата приватизация, която правителството на страната проведе чрез организации на служителите или посредством Програмата за Масова Приватизация. В повечето случаи когато организациите на служителите бяха разпуснати, директорите на компаниите се оказаха притежатели на най-голям брой акции.

Такъв е случаят с Turbomecanica, в която настоящият председател Раду Виймън се оказа притежател на повече от 26% от акциите на компанията след разформироването на организацията през 2006 г. Цената на този пакет акции на борсата в момента е 20 млн евро.

В третата категория – директори, получили или купили акции в компаниите, които управляват, попадат най-вече мениджъри от финансовия сектор като Робърт Рекърс от Banca Transilvania, който притежава около 9 млн. евро в акции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg