Мениджърите в Румъния са по-добре платени от тези в България и Унгария

480
Мениджърите в Румъния са по-добре платени от тези в България и Унгария

Нетната месечна заплата на мениджър на средно ниво в Румъния, работещ за мултинационална компания или в някой от бързо развиващите се сектори (търговия, банкиране, финансови услуги, IT) надвишава 2 800 евро, което е с 40% повече от съответното заплащане в България и с 15.6% повече от това в Унгария.

Въпреки това, доходите на мениджърите в Румъния продължават да са по-ниски от тези на колегите им в Канада (95%) и Швейцария (174.2%), където средното месечно възнаграждение е близо 7 700 евро, сочат данни от изследване на консултантската фирма Mercer HR.

В изследването са били проучени 100 фирми, повечето от които с международно участие.

Данните затвърждават тенденцията, че по размер на месечните възнаграждения румънците изпреварват тези в страните от региона, но не могат да догонят западните.

Заплатите в Чехия са по-високи от тези в Румъния, като разликата за отделните специалности варира между 3.5% и 44%.

Единствените румънци, които печелят повече от колегите си в Чехия са мениджърите на средно ниво в международни компании – разликата е 4%, като средната месечна сума за такава позиция в Чехия е 2 350 евро. В същото време, мениджър на по-горно ниво с поне 2 години опит в Румъния получава средно около 1 100 евро, докато в Швейцария заплащането е 5 100 евро. Данните са за нетна заплата и включват бонуси.

В Румъния, работник с квалификация взема средно 450 евро, което е с цели 613% по-малко от швейцарски работник (3 200 евро).

Разликата в заплащането на неквалифицирания труд в Румъния и другите страни е много по-голяма. Неквалифициран работник получава средно 285 евро на месец, докато в Канада сумата е 1 700 евро (с 490% повече), а в Швейцария – 2 500 евро (почти 9 пъти повече).

Въпреки това румънските работници получават повече пари от тези в България и Индия, коментират румънските медии.

Ако разгледаме различните сектори, най-добре платени в северната ни съседка са работещите в сферата на търговията на дребно и информационните технологии.

На ниво мениджмънт заплатите в Румъния са се увеличили с 10% за последната година.

Най-високи увеличения на доходите има в следните сектори – застраховане (17%), търговия на дребно (13.5%) и информационни технологии (11%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg