Merrill Lynch: Най-лошото вече е зад Румъния

630
Merrill Lynch: Най-лошото вече е зад Румъния

Най-лошият период за румънската икономика от 2000 г. насам върви към своя край. Икономиката на страната се очаква да спре да се свива в края на настоящото тримесечие, информира Business Stamdard, цитирайки анализатори на Merrill Lynch.

Почти всички икономически сектори отчитат спад през първото полугодие на 2009 г. с изключение на индустрията, която продължава да е на червено, но постепенно забавя свиването си през последните няколко месеца. Икономисти твърдят, че индустрията и особено производственият сектор ще бъдат двигателя на икономическото възстановяване.

Икономиката на Румъния се е свила със 7.6% на годишна база за първите шест месеца на годината, според официалните статистически данни. За второто тримесечие данните са леко ревизирани до 8.7%, в сравнение с първоначално прогнозираните 8.8%. БВП на Румъния е намалял с 1.1% за периода.

Най-резкият спад в румънската икономика е регистриран от строителния сектор (14.2%), който продължава да отчита ръст през първите три месеца годината.

За в бъдеще значителен проблем ще бъде трудовият пазар и местното търсене. Чужди икономисти твърдят, че местното търсене и потреблението ще продължат дълго да падат. Статистическите данни показват, че вътрешното търсене е намаляло рязко с 15.6% на годишна база, основно вследствие на 12-процентния спад в крайното потребление. Безработицата и големите съкращения, обявени в близко бъдеще в публичния сектор, ще окажат негативно влияние върху търсенето на местно ниво, според чуждите икономисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg