Месечната заплата на 500 висши мениджъри в Румъния надхвърля 10 000 евро

582
Мениджърите на позиции като CEO, генерален мениджър, мениджър за страната, както и партньорите в консултантски компании, правни кантори, компании за недвижими имоти и инвестиционни фондове са най-високоплатени в Румъния, пише Ziarul Financiar.

"На пазара действат няколкостотин подобни мениджъри и по-точно около 500. Ако се считат и доходите на трите водещи фигури в една компания – CEO-то, главният финансов директор и главният оперативен директор, броят на хората с месечни доходи над 10 000 евро може да достигне 1 000. Независимо от това, малко компании плащат на най-висшите си служители токова добре," според Разван Соаре, консултант към компанията Stanton Chase.

По принцип доходите на един CEO, които включват фиксирана заплата и бонуси, са свързани с две основни неща: оборотът и печалбата на компанията, която той или тя управляват. Георге Бутуною, собственик на едноименна консултантска фирма в северната ни съседка, предлага метод за изчисляване на заплатите на висшите служители на компаниите. "Според емпиричен метод за изчисляване на нетните заплати без бонусите, към заплата се добавят около 1 000 евро за всеки 10 млн. евро от оборота на компанията," казва Бутуною.

И докато този алгоритъм не се използва толкова при по-малък размер на оборота, Бутуною твърди, че в случаи, когато оборотът надхвърля 50 млн. евро, следната система може да се използва за изчислението на заплатите на шефовете на една компания: 6 000 евро нетна месечна заплата за 60 млн. евро оборот, 8 000 евро за 80 млн. евро оборот и 10 000 евро за 100 млн евро оборот.

"Така се получава, че мениджърите, които управляват компании с оборот над 60 млн. евро, получават 10 000 евро нетна заплата плюс бонуси," казва Бутуною.

Повече от 300 компании в Румъния отчитат оборот от повече от 60 млн. евро годишно. Също така има много добре заплатените сфери в икономиката като консултантска дейност, право или Големите Четири компании например, където независимо че мащабът на бизнеса не е толкова голям, маржовете на печалба са значителни. Така общият брой на мениджърите, които получават повече от 10 000 евро може да е доста по-голям.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...