Миграция и спад на раждаемостта застрашават икономическия растеж в Румъния

832
Миграция и спад на раждаемостта застрашават икономическия растеж в Румъния

Миграцията и спадът на раждаемостта застрашават икономическия растеж на Румъния в дългосрочен план, предупреди главният икономист на Централната банка Валентин Лазя, цитиран от АФП.

Румъния, чийто брутен вътрешен продукт е нараснал от 6 процента през 2007 г. на 8.8 процента през първата половина на 2008 г., не може да се надява да запази в дългосрочен план това високо равнище на растеж заради демографски проблеми, каза Лазя на семинар.

Според него, ако последиците от миграцията на румънци към страни от Западна Европа в търсене на по-добре платена работа, са "обратими", спадът на раждаемостта от 1992 г. насам не може да се компенсира.

Броят на новородените е спаднал от 369 000 през 1989 г. на 314 000 през 1991 г. и на 260 000 през 1992 г.Децата, родени през 1992 г., ще навлязат на пазара на труда през 2010 г. и последиците от този силен спад ще се видят, подчерта Лазя.

Според данни на Евростат населението на Румъния се очаква да намалее от 21.4 милиона през 2008 г. на 16.9 милиона през 2060 г.

Освен това близо 2 милиона румънци или една четвърт от активното население са емигрирали през последните години, което доведе по недостиг на работна ръка, посочи Бианка Пауна от Националния институт за икономически изследвания.

Този дефицит се задълбочава от големия брой хора, които напускат градовете, за да се установят в селските райони. Около 30 процента от активното население работи в селското стопанство, но делът на този сектор в брутния вътрешен продукт е едва 10 процента, подчерта Пауна.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...