Митал отчете рекордна загуба за Румъния - 334 млн. евро

925
Митал отчете рекордна загуба за Румъния - 334 млн. евро

Стоманодобивното предприятие ArcelorMittal Galati, собственост на индийския милиардер Лакшми Митал, постави антирекорд, който трудно ще бъде подобрен от румънска компания, информира Ziarul Financiar.

Предприятието е отчело 334 млн. евро (1.4 млрд. леи) загуба за миналата година. Сумата представлява 40% от оборота му, който възлиза на 845.7 млн. евро (3.58 млрд. леи).

Лошите резултати на компания се дължат на над 50-процентния спад в дейността му, като се има предвид понижението на продажбите на стомана в световен мащаб в резултат на кризата, както и срива в цената на стоманата. Компанията изнася по-голяма част от продукцията си.

Загубите на стоманодбивното предприятие са най-големите, отчитани някога от румънска компания и са по-тежки дори и от времето преди приватизацията му, когато то е губело по 1 млн. долара на ден и било считано за черна дупка в икономиката. Опитът на Митал да намали разходи като освободи 4 000 души също не помага за предотвратяването на загубите.

"Загубите не трябва да бъдат изненада за никой, защото в завода в Галац работят по 24 часа на ден и независимо дали се произвежда или не пещите работят, а хората са в завода, което е причина за толкова високите разходи. Когато нещата вървят добре заводът прави по 400-500 млн. долара годишна печалба," обяснява местен експерт от стоманодобивната индустрия.

През 2008 г., когато пазарът все още беше в разцвета си, оборотът на заводът в Галац е бил близо 2 млрд. евро, а печалбата е възлизала на 165 млн. евро. Миналата година нито една компания сред десетте най-големи в стоманената индустрия в Румъния не е отчела печалба.

Четирите местни завода, контролирани от Митал, са отчели обща загуба в размер на 424 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg