Мнозинството от пенсионерите в Сърбия си купуват месо само един път месечно

388
Мнозинството от пенсионерите в Сърбия си купуват месо само един път месечно

Резултатите от анкетата "Как живеят пенсионерите в Сърбия",проведена от доброволци от синдиката на пенсионерите "Независимост" в 20 сръбски града, показват, че над една трета от пенсионерите живеят в един апартамент с децата и внуците си.

Заради голямата безработица и още по-голяма жилищна криза, почти 48% от пенсионерите помагат на децата си, а едва на всеки десети пенсионер помагат неговите наследници, съобщава белградският вестник "Политика" .

Мнозинството от анкетираните пенсионери са заявили, че месо и сладкиши могат да си купят само един път месечно, а дрехи и обувки много от тях не са си купували от 20 години.

Резултатите от демографските изследвания показват, че Сърбия се превръща в общество на старите хора, отбелязва вестникът.

Средната възраст на населението в Сърбия е 41 години, което поставя страната сред десетте държави в света с най-възрастно население.

За пръв път в историята на Сърбия броят на по-възрастните от 65 години надмина този на по-младите от 18 години, а от 115 общини в Сърбия 111 се определят като демографски стари райони. От 25 окръга в Сърбия само в пет се забелязва прираст на населението, отбелязва белградският вестник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg